Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul afirmă că a remis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică documente referitoare la facilităţile sale nedeclarate

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Teheranul a afirmat miercuri că a remis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) documente referitoare la facilităţile sale nedeclarate, ceea ce ar trebui să contribuie la salvarea acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi principalele puteri, relatează AFP.

Preşedintele Organizaţiei iraniene a energiei atomice (OIEA), Mohammad Eslami, a precizat într-o conferinţă de presă la Teheran că remiterea documentelor a avut loc pe 20 martie.

AIEA şi Iranul au convenit la începutul lui martie, la Teheran, asupra unui mecanism de reglementare a problemelor rămase, Eslami afirmând atunci că agenţia ONU şi autorităţile iraniene "vor face schimb de documente cel mai târziu în Khordad (luna iraniană care începe pe 22 mai) pentru a rezolva aceste probleme".

AIEA cere Iranului să facă clarificări cu privire la prezenţa de materiale nucleare la situri nedeclarate de către Teheran, care cere la rândul lui închiderea acestei anchete pentru a permite încheierea unui acord.

"Problemele cu privire la patru situri vor fi rezolvate până în iunie, în conformitate cu acordul nostru cu AIEA", a spus miercuri Eslami, potrivit Agerpres.ro.

Acesta a menţionat că "ambiguitatea legată de unul dintre cele patru locuri a fost reglementată, iar (dosarele referitoare la) celelalte trei urmează să fie închise până în iunie".

"Foarte probabil, reprezentanţi ai AIEA vor veni în Iran pentru a examina răspunsurile, apoi îşi vor pregăti raportul final", a adăugat Eslami, fără a face alte precizări.

Contactele dintre Iran şi AIEA au loc în paralel cu negocierile dintre Iran şi marile puteri lansate acum circa un an în încercarea de salvare a acordului din 2015 semnat cu SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania. Miza este revenirea în acord a Washingtonului, care s-a retras în 2018, reinstituind sancţiuni contra Iranului. În replică, acesta a rupt angajamentele referitoare la activităţile nucleare sensibile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.