Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul AVERTIZEAZĂ SUA după incidentul din strâmtoarea Ormuz: 'Consecinţe ireversibile'

O navă a Marinei militare americane şi-a schimbat sâmbătă cursul către vase ale Gardienilor Revoluţiei iraniene în strâmtoarea Ormuz, a declarat miercuri un comandant naval iranian, Mehdi Hashemi, transmite Reuters, conform agerpres.

Un oficial american declarase luni că mai multe fregate iraniene s-au apropiat "la mai puţin de 600 de yarzi (550 de metri)" joia trecută de o navă de război americană, USNS Invincible, care a fost astfel nevoită să-şi schimbe direcţia de navigare.

Diplomaţia americană dezminte că ar fi marginalizată sau ignorată de administraţia Trump

Însă Mehdi Hashemi a spus că incidentul, primul de acest fel între nave americane şi iraniene în zona strâmtorii Ormuz începând din ianuarie, a fost cauzat de nava americană.

''Acţiunile neprofesioniste ale americanilor pot avea consecinţe ireversibile'', a declarat Hashemi pentru agenţia de presă Fars.

La rândul său, preşedintele iranian Hassan Rohani a lansat un avertisment Washingtonului, fără a se referi la incidentul din strâmtoarea Ormuz.

''Dacă inamicii ignoranţi ai Iranului se gândesc la invadarea lui, atunci ei ar trebui să ştie că forţele noastre armate sunt mult mai puternice decât în 1980, atunci când Irakul ne-a atacat'', a spus el, într-un discurs transmis în direct de postul public de televiziune iranian.

Washingtonul denunţă constant "hărţuirea" navelor sale de către vase iraniene. Cel mai adesea, navele iraniene sunt mici vase ale Gardienilor Revoluţiei, o forţă paramilitară subordonată direct ghidului suprem iranian. La începutul lunii ianuarie, distrugătorul american USS Mahan a tras focuri de avertisment împotriva unor vedete ale Gardienilor Revoluţiei care se apropiaseră de el cu mare viteză.

INCENDII de vegetaţie în sudul Statelor Unite. Cel puţin patru oameni au murit - FOTO

USNS Invincible este o navă dotată cu un radar foarte puternic, utilizat în special pentru a urmări traiectoriile rachetelor balistice de tipul celor pe care le testează Iranul în prezent. Prefixul "USNS" arată că nava aparţine marinei americane, dar că ea are un echipaj civil şi nu militar. Aceste nave sunt puţin sau deloc înarmate.

Sosirea la putere a lui Donald Trump a fost urmată de o tensionare a relaţiilor între Washington şi Teheran. După un tir cu rachetă în 29 ianuarie efectuat de Iran, Washingtonul a adoptat sancţiuni împotriva a 25 de persoane şi entităţi suspectate că ar fi sprijinit logistic sau material programul balistic iranian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.