Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul minimalizează impactul ruperii relaţiilor diplomatice de către Arabia Saudită şi 'vasalii'

israel iran

Teheranul a minimalizat marţi impactul ruperii relaţiilor diplomatice de către Arabia Saudită şi 'vasalii' acesteia Barhrein şi Sudan, declarând că 'nu va avea niciun efect' asupra sa, transmite AFP. 

'Ruperea relaţiilor (diplomatice) de către Arabia Saudită şi vasalii săi nu are niciun efect asupra dezvoltării Iranului', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mohammad Bagher Nobakht, referindu-se la deciziile luate de aceste state după ce protestatari iranieni au atacat misiunea saudită de la Teheran în urma executării un important lider religios şiit de către Riad. 

În schimb, 'Arabia Saudită va avea de suferit de pe urma ruperii relaţiilor cu Iranul, chiar dacă un mare stat precum Djibouti o susţine', a ironizat el într-o conferinţă de presă. 

De altfel, presa iraniană şi actori de pe reţelele de socializare au luat în derâdere eşecul Riadului de a mobiliza un număr important de state, mai ales din regiune, împotriva Teheranului. 

Arabia Saudită şi mai mulţi dintre aliaţi săi sunniţi au rupt relaţiile diplomatice sau au redus nivelul acestora cu Iranul, decizii care agravează criza declanşată de executarea imamului şiit Nimr Baqer al-Nimr de către Riad şi provoacă temeri privind escaladarea tensiunilor într-o regiune marcată deja de conflicte. 

Pe lângă Bahrein şi Sudan, care au rupt relaţiile cu Teheranul, Emiratele Arabe Unite au redus nivelul acestora, iar Kuweitul a anunţat marţi rechemarea ambasadorului său din capitala iraniană. 

În conferinţa de presă de marţi, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian a denunţat din nou cu vehemenţă executarea şeicului al-Nimr, calificând-o drept 'o acţiune inumană, barbară şi asemănătoare celor ale Daesh' (acronimul în limba arabă al organizaţiei Statul Islamic -. n.r.). 

Arabia Saudită 'vrea să compenseze eşecurile sale din Irak, Siria şi (...) Yemen', a reluat el acuzaţii deja formulate de Teheran. Nobakht a criticat, de asemenea, ambasada saudită la Teheran, despre care a afirmat că 'nu este demnă de poporul iranian'. 

Purtătorul de cuvânt a mai comparat atitudinea de 'reţinere' adoptată de Iran după moartea a 464 de pelerini iranieni în busculada din septembrie de la Mecca - în care şi-au pierdut viaţa 2.236 de oameni - cu 'reacţia imatură' a Riadului după atacarea ambasadei sale. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.