Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul salută numirea noului director la AIEA şi speră că Agenţia va rămâne neutră

AIEA
AIEA

Iranul a salutat joi alegerea argentinianului Rafael Grossi în fruntea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), exprimându-şi dorinţa ca sub conducerea lui organizaţia să rămână "neutră" în îndeplinirea misiunii sale, informează AFP potrivit Agerpres

Grossi a fost ales marţi la conducerea AIEA, după decesul directorului general al acesteia, Yukiya Amano, în iunie.

AIEA este însărcinată inclusiv cu supravegherea activităţilor nucleare ale Iranului, supus celui mai strict regim de inspecţie supervizat vreodată de Agenţie.

Republica Islamică speră că sub mandatul lui Grossi agenţia ONU "va putea să asigure responsabilităţile şi delicata sa misiune de o manieră neutră şi profesională", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Abbas Moussavi. "Iranul este gata să-şi menţină şi să-şi extindă interacţiunile şi cooperarea cu Agenţia, într-un spirit de bunăvoinţă şi respect reciproc", a adăugat Moussavi.

Regimul de inspecţie a activităţilor nucleare ale Republicii Islamice decurge din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, încheiat în iulie 2015 la Viena între Iran şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania).

Acest acord prevede ridicarea a o parte dintre sancţiunile internaţionale împotriva Iranului în schimbul unor garanţii menite să demonstreze că programul nuclear iranian nu are nicio utilitate militară.

Prin retragerea unilaterală a SUA din acest acord, în mai 2018, şi prin restabilirea şi întărirea sancţiunilor americane împotriva Iranului, Teheranul este privat de beneficiile economice la care spera prin semnarea acordului.

În mai 2019, Republica Islamică a început să-şi reducă unele angajamente pentru a constrânge alte părţi semnatare ale acordului, mai ales pe europeni, să-i permită să facă schimburi comerciale externe, ocolind sancţiunile americane, şi mai ales să poată exporta petrol.

În lipsa progreselor pentru a-i satisface această cerere, Teheranul ar putea anunţa la 4 noiembrie o nouă fază de reducere a angajamentelor sale, a patra începând din mai.

"Calea diplomaţiei rămâne deschisă şi există tentative şi acţiuni din partea europenilor, în special a francezilor, care încearcă să-şi respecte angajamentele", a declarat Moussavi pentru televiziunea de stat iraniană.

Cu toate acestea, a adăugat el, "aceste eforturi nu au dus la niciun rezultat concret" şi "dacă situaţia va rămâne astfel, noi vom trece foarte probabil la cea de-a patra etapă" de reducere a angajamentelor iraniene, în urma unei noi amânări de 60 de zile fixată de Republica Islamică la 5 septembrie pentru partenerii săi din cadrul acordului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.