Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tehnocraţii anunţă startul programului 'Prima cameră'

wall-street.ro
dragos paslaru

Ministerul Muncii va lansa, la începutul anului viitor, programul „Prima cameră” pentru integrarea socio-profesională a tinerilor de peste 18 ani care ies din sistemul instituţionalizat. Proiectul este un sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor unei vieţi independente, spune ministrul Dragoş Pîslaru.

Pentru o perioadă de doi ani, cheltuielile cu plata chiriei şi cele de întreţinere vor fi suportate de stat. Ministrul spune că proiectul reprezintă o soluţie pentru tinerii care părăsesc, la vârsta de 18 ani, centrele de plasament și orfelinatele și care, după această vârstă, sunt lăsaţi „într-o zonă de lipsă de sprijin, nepregătiţi pentru ceea ce înseamnă societatea şi viaţa independentă”, potrivit news.ro. „Ceea ce avem noi acum şi la ceea ce lucrăm de câteva luni împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, de unde vom avea finanţarea integrală pentru acest proiect, se numeşte proiectul «Prima Cameră». Avem componenta de locuire, care înseamnă să suportăm cheltuielile cu plata chiriei, cheltuielile de întreţinere, pentru o perioadă de doi ani. În general, atunci când locuieşti mult timp în comun cu multă altă lume, îţi scade din individualitate şi noi vorbim aici de responsabilizare a tinerilor pentru acţiunile proprii, de o tranziţie la o viaţă independentă în care să poţi să-ţi asumi un trai pe cont propriu”, a spus Dragoş Pîslaru.

Ministrul a adăugat că, prin acest proiect, tinerii vor fi integraţi inclusiv în învăţământul profesional dual. Totodată, proiectul include şi asistenţă de consiliere pentru tineri. „Aici vorbim inclusiv de a particulariza o asistenţă specială de consiliere pentru a preîntâmpina abuzurile pe care aceşti copii le pot avea la locul de muncă: muncă neplătită, la negru sau peste program. Dar şi practic lucrul cu angajatorii, care ar putea fi disponibili să ofere servicii de acompaniere pentru aceşti tineri la angajare. În sfârşit, discutăm de asistenţă socială, sprijinul legat de dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.