Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tel Aviv-ul aruncă acuze în dreapta şi-n stânga: De rei săptămâni semnalele GPS ale Israelului sunt perturbate, aterizarea avioanelor fiind afectată

GPS rusia

De trei săptămâni, semnalele GPS sunt perturbate în spaţiul aerian al Israelului, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului de la Tel Aviv, în timp ce media locale sugerează că Rusia ar putea fi la originea problemei, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Fenomenul nelinişteşte autorităţile care nu au detectat încă sursa acestui bruiaj. Astfel, aeroporturile au fost constrânse să-şi modifice anumite proceduri de aterizare, a indicat un purtător de cuvânt al Autorităţii aeroportuare israeliene (IAA).

Controlorii de trafic aerian au cerut echipajelor avioanelor să nu mai pună bază în GPS la aterizare şi să utilizeze instrumentele de navigaţie şi 'în niciun moment nu a existat vreun incident de securitate legat de perturbarea GPS', afirmă IAA într-un comunicat.

Citește și: EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

Federaţia internaţională a asociaţiilor piloţilor de linie a publicat pe site-ul său internet în această săptămână că a primit 'numeroase informaţii de la piloţi potrivit cărora ei au pierdut semnalul GPS în apropierea aeroportului Ben Gurion', principalul aeroport civil din Israel.

Potrivit postului de radio al armatei israeliene, Rusia ar fi 'responsabilă' de problemele legate de GPS, deşi nimic nu indică faptul că ar fi vorba de un act deliberat. Conform unor media, perturbarea ar putea avea legătură cu activitatea militarilor ruşi în Siria vecină.

Citește și: Silviu Mănăstire anunță echipa pe care și-a făcut-o azi-noapte Viorica Dăncilă: ‘O să fie scandal!’

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei din Tel Aviv nu a putut fi contactat de AFP pentru a comenta informaţiile respective, dar mass-media israeliene citează ambasada rusă care a calificat aceste informaţii drept o ştire falsă ('fake news').

Vorbind la postul de radio al armatei, Amos Yadin, fost comandant al forţelor aeriene israeliene, a declarat că ar putea fi vorba de 'daune colaterale' ale unei bătălii cibernetice în regiune.

Armata israeliană nu a furnizat mai multe informaţii, afirmând că problema ţine de un domeniu civil şi că operaţiunile sale nu au fost afectate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.