Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Telefonul neașteptat: Ce făceau Vladimir Putin și Volodimir Zelenski în timp ce rușii și ucrainenii negociau pacea, în Belarus

romanialibera.ro
Vladimir Putin Volodimir Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la telefon timp de o oră şi jumătate cu omologul său rus Vladimir Putin, cerându-i să înceteze atacurile asupra civililor şi securizarea căilor rutiere în Ucraina, puncte faţă de care liderul de la Kremlin "şi-a confirmat dorinţa de a se angaja", a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP.

Macron l-a sunat pe Putin "la cererea" omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a discutat "de mai multe ori în ultimele ore", a adăugat preşedinţia franceză.

Citește și: ALERTĂ SUA iau o decizie fără precedent împotriva Rusiei

La discuţia cu Putin, Macron "a reiterat cererea comunităţii internaţionale de a opri ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi a reafirmat necesitatea de a pune în aplicare un armistiţiu imediat", a mai precizat Palatul Elysee, în a cincea zi a ofensivei lansate de armata rusă.

"În timp ce discuţiile au început între delegaţiile rusă şi ucraineană" la frontiera ucraineano-belarusă, el a cerut câteva lucruri ce "trebuie respectate pe teren: o încetare a tuturor loviturilor şi atacurilor asupra civililor şi cartierelor rezidenţiale; o protecţie a întregii infrastructuri civile; o securizare a axelor rutiere, în special drumul de la sud de Kiev".

Citește și: Rusia a găsit soluția: cum sunt evitate blocajele aeriene impuse de statele UE prin interzicerea zborurilor

"Preşedintele Putin şi-a confirmat dorinţa de a se angaja asupra acestor trei puncte", conform preşedinţiei franceze.

Macron a cerut de asemenea "respectarea dreptului internaţional umanitar şi protejarea populaţiilor civile, precum şi furnizarea de ajutor, în conformitate cu rezoluţia depusă de Franţa la Consiliul de Securitate al ONU".

Citește și: Vladimir Putin descrie Occidentul drept un 'imperiu al minciunilor'

Această discuţie a fost a doua între Macron şi Putin de la începutul invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie. Ei au mai vorbit joi, înaintea unui summit excepţional al UE la Bruxelles.

În convorbirea cu Zelenski, Macron "a salutat din nou simţul responsabilităţii arătat de preşedintele ucrainean în perspectiva negocierilor care încep şi chiar în timp ce Ucraina este agresată de Rusia", mai subliniază Palatul Elysee în comunicatul său.

În paralel, delegaţii din Ucraina şi Rusia poartă negocieri pentru un armistiţiu. Conform unor surse citate de agenţia Interfax şi de postul de televiziune Sky News, negocierile s-au încheiat deja, dar, potrivit agenţiei RIA Novosti, continuă de peste patru ore. Nu există informaţii despre rezultate.

Citește și: Ungaria face front comun cu Rusia: INTERZICE ca armele destinate Ucrainei să treacă pe teritoriul său .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.