Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ SUA iau o decizie fără precedent împotriva Rusiei

abcnews.com
biden putin

Statele Unite au interzis luni - cu efect imediat - orice tranzacţie cu Banca Centrală rusă, o sancţiuni de o duritate fără precedent, impusă în coordonare cu numeroşi aliaţi ai Washingtonului, din cauza invaziei Ucranei de către Rusia, anunţă Departamentul american al Trezoreriei, relatează AFP.

”Această decizie are ca efect imediat imobilizarea tuturor activelor Băncii Centrale a Rusiei pe care le deţin Statele Unite sau care care ar fi deţinute oriunde de către persoane americane”, anunţă într-un comunicat Trezoreria americană, scrie news.ro.

Citește și: Rusia a găsit soluția: cum sunt evitate blocajele aeriene impuse de statele UE prin interzicerea zborurilor

Acest lucru va limita foarte puternic capacitatea Moscovei de a-şi apăra deviza şi de a-şi susţine economia.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a interzis luni persoanelor fizice şi companiilor americane să facă afaceri cu Banca centrală a Rusiei, Fondul suveran de investiţii al Rusiei şi Ministerul rus de Finanţe, transmite Bloomberg.

Citește și: Vladimir Putin descrie Occidentul drept un 'imperiu al minciunilor'

În plus, SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva Fondului suveran de investiţii al Rusiei şi a directorului său general, Kirill Aleksandrovich Dmitriev, un apropiat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Aceasta este ultima lovitură în cadrul sancţiunilor financiare adoptate de Occident împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei şi este destinată să lovească sistemul financiar rusesc şi aşa slăbit.


Citește și: Economia Rusiei nu va fi afectată de eliminarea din SWIFT: Guvernatorul Băncii Centrale a anunțat soluții

"Acţiunile fără precedent pe care le adoptăm astăzi vor limita în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a-şi utiliza activele pentru a-şi finanţa activităţile destabilizatoare şi vor ţinti fondurile de care Putin şi cercul său de apropiaţi depind pentru a putea să-şi finanţeze invadarea Ucrainei", se arată în comunicatul semnat de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Restricţiile adoptate de SUA şi UE cu privire la activele Băncii Centrale a Rusiei vor imobiliza aproape jumătate din fondurile de război ale lui Putin, a estimat o purtătoare de cuvânt a Trezoreriei americane. Aceasta a adăugat că aproximativ 13% din rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt deţinute în China.

Citește și: Răspuns dur din Rusia: Moscova interzice zborurile pentru avioane din 36 de țări, inclusiv România

Oficialii americani estimează că Putin dispune de rezerve valutare în valoare de aproximativ 630 miliarde de dolari iar măsurile anunţate luni sunt destinate să îi limiteze capacitatea de a vinde aceste rezerve pentru a reduce presiunile de finanţare apărute pe piaţa internă din Rusia.

Separat, Administraţia de la Washington a emis o autorizaţie cu privire la anumite tranzacţii cu energie cu Banca Centrală, o decizie care potrivit unui oficial de rang înalt este menită să diminueze consecinţele în Europa şi pentru pieţele energetice. Oficialul a adăugat că instituţiile din Rusia vor avea nevoie de timp pentru a descoperi modul în care pot separa tranzacţiile cu energie de alte măsuri.

Citește și: De la mănușa de box la armă: fostul campion mondial Vasil Lomaşenko s-a alăturat unui batalion de apărare ucrainean

În paralel, SUA continuă să lucreze cu partenerii din Uniunea Europeană pentru a finaliza lista băncilor care vor fi eliminate din sistemul SWIFT, a declarat un al doilea oficial american. Lista băncilor trebuie finalizată împreună cu UE pentru că SWIFT operează sub legislaţia belgiană.

Toate aceste decizii vin la două zile după ce SUA, Marea Britanie, Canada şi UE au anunţat că vor bloca accesul unor mari bănci ruseşti la sistemul SWIFT, vor lua măsuri pentru a opri Banca Centrală a Rusiei să vină în sprijinul economiei ruseşti şi de asemenea vor începe să sechestreze iahturile şi vilele din Occident ale oligarhilor ruşi.

Citește și: Disperarea și foamea lovesc în Kiev: cozi nesfârșite la magazine, după ce oamenii au primit liber pe străzi (CNN)

Pe fondul acestor sancţiuni, rubla rusească şi-a continuat luni căderea în raport cu dolarul, moneda rusească pierzând la un moment dat o treime din valoare şi atingând un minim istoric de 109 ruble pentru un dolar la Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.