Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul europarlamentarului Manda|Temerea PSD de pierdere VOTANȚI, `punctul de pornire a întregii construcții INFRACȚIONALE`

Facebook
claudiu manda

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție l-au deferit justiției pe fostul șef al PSD Dolj, actual europarlamentar în PE, Claudiu Manda, pentru folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Alături de acesta va fi judecat de magistrații instanței supreme și Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

Citește și: PEDEAPSĂ DURĂ cerută de procurorii DNA în cazul ex-secretarului de stat Mihnea Costoiu

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate, detaliat, dedesubturile esențiale ale acestui dosar de mare corupție în care se susține în esență că, printr-un telefon și întâlniri subversive, în interesul partidului, au fost revocate acte esențiale ce au condus la susținerea nelegală pe linie financiară a peste 50 de persoane asistate social.

Referitor la infracțiunea pentru care a fost cercetat și trimis în judecată ex-șeful PSD Dolj, actual europarlamentar, Claudiu Manda, magistrații DNA arată pe larg sensibilitatea genului de faptă și dificila dovedire a acestui gen de infracțiune.

Cu toate acestea procurorii DNA dețin, arată ei, proba irefutabilă, o interceptare telefonică, o discuție defalcată și explicată pe larg de către Direcție, pe care STIRIPESURSE o va prezenta în integralitate într-un viitor material.

Totodată anchetatorii de la DNA arată în cuprinsul actelor din dosarul aflat acum pe masa judecătorilor instanței supreme cum a luat naștere dosarul și ce i-a împins pe cei trei protagoniști să comită fapte de mare corupție.

Virulența „masei de manevră„ după stopajul scurgerii banilor

„Mai întâi, trebuie arătat că punctul de pornire a întregii construcții infracționale l-a constituit temerea sau mai bine spus certitudinea faptului că PSD va pierde sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social de pe raza comunei Bratovoești, județul Dolj, nemulțumiți de faptul că fuseseră obligați să restituie unele sume încasate în mod necuvenit cu titlu de ajutor social.

Din materialul probator a rezultat că aceste persoane deveniseră chiar virulente la adresa primarului Marin Ion căruia îi imputau situația creată.

În acest context trebuie arătat faptul că în urma controlului efectuat s-au identificat mai multe nelegalități în privința acordării ajutoarelor sociale, printre care și lipsa anchetelor sociale, obligație ce revenea conform legii angajaților din cadrul primăriei Bratovoești, aflați în subordinea primarului Marin Ion.

Așa cum s-a arătat, în general beneficiarii de ajutor social susțin politic primarul în funcție, urmarea directă a competențelor legale ce îi sunt atribuite acestuia prin Legea nr. 416/2001 în stabilirea și menținerea în plată a ajutoarelor sociale, competențe percepute de aceste persoane cu o situație materială precară și de cele mai multe ori cu o pregătire intelectuală deficitară ca adevărate atribute personale ale primarului ce pot fi folosite la nevoie în mod discreționar, motiv pentru care, de regulă, aceste persoane constituie masă de manevră politică și sunt tratate ca atare de factorul politic local.

Pentru a împiedica acest lucru și a pentru a păstra persoanele respective aproape de partid, primarul comunei Bratovoești s-a gândit că, în loc să deschidă calea unui dialog civilizat, ar fi mai potrivit și mai eficient să ceară sprijin de la partid pentru rezolvarea problemelor acestora”, notează anchetatorii Direcției.

Citește și: Ex-demnitarul Costoiu RUPE TĂCEREA la ICCJ - A indicat-o pe Ecaterina Andronescu drept...

Ce știa Claudiu Manda

„Manda Iulian-Claudiu și-a folosit influența și autoritatea față de inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, inclusiv cu scopul de a obține pentru PSD și implicit pentru sine și primar sprijin electoral din partea unor persoane.

Evident că scopul de a obține sprijin electoral din partea unor persoane nu este în sine unul ilicit, însă modalitatea în care s-a urmărit atingerea lui de către Manda Iulian-Claudiu este ilicită, prin întreprinderea de demersuri ce contravin legii, atât din perspectiva faptului că și-a folosit influența și autoritatea față de inculpatul Simcelescu Marius- Nicoale, cât și din aceea a faptului că demersul său avea ca finalitate urmărită procurarea unor avantaje patrimoniale determinate pentru unele persoane în schimbul obținerii sprijinului electoral.

Așa cum rezultă incontestabil din materialul probator, Manda Iulian-Claudiu cunoștea la acea vreme că directorul Simcelescu Marius-Nicoale este simpatizant și militant PSD, acesta participând activ la campania electorală a PSD Dolj din anul 2014, fiind în cercul relațional al persoanelor din conducerea PSD Dolj.

În condițiile date, solicitarea venită din partea lui Manda Iulian-Claudiu către directorul AJPIS Dolj a reprezentat modalitatea prin care președintele PSD Dolj a ales să-i transmită acestuia că este interesat de problema de la Bratovoești în calitate de exponent local, într-o manieră profund nelegală”, se mai arată în dosarul de mare corupție în care este judecat europarlamentarul român.

Dosarul pe scurt

În rechizitoriul transmis instanței supreme procurorii DNA au notat că în calitate de președinte al organizației județene Dolj a PSD, Manda ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, Simcelescu, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Intervenția lui Manda, notează ancehtatorii anticorupție, ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, arată DNA, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

Citește și: Dosarul `Baza Cutezătorii`, la FINAL - ICCJ va stabili dacă elimină `CONSECINȚELE DEOSEBIT DE GRAVE`...

Discuții

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului MARIN ION, la data faptei primar al comunei Bratovoești (Dolj), pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată.

Citește și: Hackerul luat în COLIMATOR de DIICOT ar DEȚINE ZECI DE BITCOIN urmare faptelor sale...

Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției menționat și l-a condamnat pe inculpatul MARIN ION la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.