Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Temperatura ideală de COACERE a diferitelor preparate

zahar

Indiferent despre ce preparat este vorba, fie că doriți să coaceți o prăjitură, legume, friptură sau orice altceva, din obișnuință, atunci când citiți preîncălzește cuptorul, dați drumul în mod automat la 180C. Este firesc, din moment ce majoritatea rețelelor de blat, prăjitură, biscuiți sau tarte au temperatura aceasta specificată pentru coacere, conform exquis.ro.

Tragedia apare când îți dai seama că rețeta nu specifică nicio temperatura, ci doar un simplu se coace la foc mic, care te aruncă în ceață. Cum știi la ce temperatură să coci minunățiile fără să le arzi sau să le lași la stadiul de aluat crud?

Zahărul, cel atât de blamat de toți, este cel care ne salvează de această dată

Uitați-vă pe lista de ingrediente! Care este cantitatea de zahăr recomandată? Cu cât este mai mult, cu atât temperatura de coacere trebuie setată mai jos. Explicația stă în faptul că acea culoare auriu-rumenită a oricărui blat, biscuite sau prăjitură vine din procesul de caramelizare a zahărului. În esență, ne dorim ca tot produsul să se coacă uniform, înainte ca suprafața să se ardă.

Orientativ, prăjiturile și blaturile de tort se coc la temperaturi de la 160C la 180C, iar aluaturile de pâine, care au un conținut mai mic de zaharuri, pot fi coapte și la 200C.

Care este timpul de coacere corect?

Pentru că nu întotdeauna urmă o rețetă completă, care să conțină toate informațiile de care avem nevoie, a doua problemă carre intervine este aceea în care singura indicație în ceea ce privește durata coacerii este până când se rumenește la suprafață. Aici ne ajută specialiștii, prin trucurile dezvăluite:

Dacă prăjitura are un conținut mai mare de proteine (adică ouă) trebuie să nu se coacă prea mult pentru că blatul va deveni prea dens.

Dacă are mai mult zahăr, aveți grijă să nu se ardă prea repede.

Dacă coaceți un blat în forme rotunde și înalte, puteți fii sigure că va avea nevoie de mai mult timp decât unul întins în tava mare de la cuptor.

Pe lângă asta, fiecare ingredient în parte începe să reacționeze de la o anumită temperatură.

De exemplu, agenții de creștere – praf de copt sau bicarbonat – acționeaza și la temperatura camerei, dar au nevoie și de plus 70 de grade Celsius.

De la 60 C în sus, oul sau proteine încep să se coaguleze, la peste 90 C amidonul reacționează și în contact cu un lichid fierbinte își joacă rolul, la temperaturi mai mari de 70 C apa începe să se evapore formând aburi care ajută la creșterea aluatului, iar de la 140 C în sus începe caramelizarea zahărului.

Toate aceste procese au un rol important în prăjitura pe care o veți scoate la final în cuptor, iar succesiunea lor trebuie să se producă rapid pentru cele mai bune rezultate.

Preîncălzește cuptorul nu este doar o modalitate de a începe o rețetă

Chiar dacă poate pare o indicație stupidă și inutilă la început de rețetă, nu o ignorați. Dacă nu aveți cuptorul preîncălzit la temperatura indicată, în momentul în care puneți prăjitura înăuntru ingredientele ei nu vor reacționa în timpul necesar.

Temperatura standard, potrivită pentru diferite categorii de produse coapte

În bucătărie tot este variabil, nimic nu este bătut în cuie, dar cu temperatura ar fi bine să respectați niște grafice general valabile. Se potrivesc în mare pentru orice din categoria “produse coapte”.

Pâini și alte aluaturi dospite – 200 C – 210 C sau chiar mai mult pentru ca pâinea să crească frumos și mult înainte ca glutenul din aluat să se stabilizeze. Un cozonac, însă, deoarece are un conținut mai mare de zahăr, se va coace mai bine la 180-190 C.

Foietaje și aluaturi de patiserie – 190 C-200 C este temperatura potrivită pentru ca vaporii fierbinți formați prin evaporarea apei să ridice frumos foietajul înainte ca foile să se usuce.

Brioșe, muffins, blaturi de tort, brownies, aluat de tartă – în general… 180 C

Biscuiți simpli sau biscuiți cu fructe confiate ori bucățele de ciocolată – în jur de 190 C, dar în funcție de cantitatea de grăsimi un aluat de biscuiți poate să fie copt și la mai puține grade.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.