Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Templul Francmasoneriei din Oradea, obiectiv turistic unic în România, a fost inaugurat cu ocazia Zilei Oraşului

agerpres
Muzeul Francmasoneriei

Fostul sediu al Lojii Masonice din Oradea, din strada Armatei Române nr. 14, a devenit, prin reabilitare cu fonduri europene, obiectiv turistic, numit Templul Francmasoneriei, în administrarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor şi a fost inaugurat marţi cu ocazia Zilei Oraşului, potrivit agerpres.ro.

Potrivit directoarei fundaţiei, Angela Lupşea, este una dintre cele mai interesante şi spectaculoase clădiri din Oradea, din punct de vedere arhitectural şi al decoraţiunilor la faţade, un obiectiv turistic de mare interes la nivel naţional şi internaţional.

Templul Francmasoneriei este un loc oferit tuturor celor care iubesc istoria, au subliniat vorbitorii prezenţi la inaugurare. În tot ce a însemnat restaurare, parteneri de încredere au fost Marea Lojă Naţională din România, Arhivele Naţionale, Biblioteca Naţională şi cea Judeţeană, dar şi colaboratori şi colecţionari care au dorit să rămână anonimi.

Încă de la construcţia ei, în anul 1902, imobilul a atras atenţia publicului orădean, prin neobişnuit, care, după o perioadă de funcţionare ca sediu mason, a găzduit de-a lungul timpului diferite alte funcţiuni (creşă, grădiniţă, întreprindere, sediul vămilor etc).

"Vorbim de o construcţie memorabilă atât ca arhitectură, cât şi ca mister. Nu este întâmplător deci faptul că foarte multe din elementele decorative ale construcţiei sunt de inspiraţie masonică, începând cu faţada, dinadins concepută fără ferestre, cu un portic fin marcat. Acesta din urmă se compune din doi pilaştri laterali iar în mijloc are două coloane canelate cu coronamente dorice. Frontonul este triunghiular, fapt care conferă monumentului un aer neoclasicist", a precizat Angela Lupşea.

Primarul Florin Birta a apreciat că imobilul inaugurat reprezintă mai mult decât o simplă reabilitare arhitecturală.

"Oradea devine de azi şi mai bogată. Atracţia pe care o inaugurăm reprezintă în mod evident mai mult decât o simplă reabilitare arhitecturală. Respectăm structura iniţială a acestui fost templu masonic, profităm de încărcarea simbolică pentru a readuce trecutul la suprafaţă în chip modern, fără să-i risipim misterul. Îi lăsăm pe vizitatorii săi, orădeni sau turişti, să descopere încă o faţetă a acestui oraş, accentuând curiozitatea faţă de comorile ascunse ale oraşului", a spus Birta.

Organizarea spaţiilor destinate vizitării prezintă structura lojii masonice iniţiale cu Sala Templului, Sala paşilor pierduţi, Cabinetul de reflexie, Biroul Maestrului Lojii şi sală expoziţională cu obiecte specifice.

Planul de amenajare a expoziţiei permanente - şi în continuă completare - cuprinde atât punerea în valoare a încăperilor conform denumirii acestora, cât şi prezentarea obiectelor şi mobilierului specific într-o manieră inedită.

Structura şi compartimentarea spaţiilor expoziţionale permit adaptarea circuitului de vizitare cu prezentarea în detaliu a sălilor, pe de o parte, dar, pe de altă parte, oferă vizitatorului posibilitatea unei documentări prin informaţii oferite în sala expoziţională şi prin intermediul unui touchscreen.

Lucrările de execuţie la obiectivul "Restaurarea, conservarea şi integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea din str. Calea Armatei Române nr. 14" au început în aprilie 2018 şi au fost finalizate în decembrie 2020, de când s-a derulat amenajarea muzeală.

Investiţia a constat în refacerea completă a faţadei, înlocuirea tâmplăriei, refacerea învelitorilor cu tablă plană fălţuită, compartimentarea încăperilor, restaurarea picturilor, restaurarea lambriurilor, refacerea în totalitate a sistemului de conducere a apelor pluviale şi racordarea direct în canalizare, dar şi intervenţii la sistemele de ventilare, climatizare şi modernizarea sistemelor sanitare şi electrice.

Lucrările de restaurare au fost executate prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară: 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea lucrărilor a fost de 5.948.978,73 lei, plus TVA).

Obiectivul turistic poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10 şi 18, cu ghidaj la cerere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.