Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tendințe în piața rezidențială – analiză Asociația Română pentru Smart City

Asociația Română pentru Smart City
Eduard Dumitrașcu

Cum se poate dezvolta sustenabil, durabil și armonios Bucureştiul și zona Ilfov în actualul context

„Smart” devine noua normalitate. De la telefon la comunitate, totul devine ”Smart” în jurul nostru. Înțelegând contextul mai larg, cu toate provocările, dar și oportunitățile care derivă, va trebui să acceptăm o nouă realitate: aceea că majoritatea tendințelor țin, fie de Smart City ca fenomen general, fie de comportamentul uman (pandemie, reziliență, probleme de mediu, proiecte durabile și sustenabile, munca la distanță, etc.)

În egală măsură, să nu uităm că România trece printr-o urbanizare accelerată, ce crează presiune imediată pe infrastructură și servicii publice, că se dezvoltă și micul urban – acele proiecte din zonele periferice marilor municipii (proiectele de Smart Village de la Snagov, Sadu, Ciugud, Șelimbăr, etc), și, evident, oportunitățile regionale, despre care discutăm prea puțin (colaborarea comunităților, zonele funcționale, zonele metropolitane).

Dacă ne referim la proiectele rezidențiale, este clar că asistăm în ultimii ani, la o trecere rapidă de la vechea abordare – zonă, suprafață, metri pătrați, la o atitudine mult mai matură – comunitatea în care mă voi muta, preocupările și aspirațiile acesteia, cum îmi pot petrece timpul liber, ce conectivitate mi se oferă, cât de sustenabil este proiectul care mi se propune, ce materiale a folosit dezvoltatorul, care este abordarea privind managementul deșeurilor, mijloace de transport alternativ, șamd.

Tendințe pentru anii următori

Pandemia a arătat că segmentul imobiliar este flexibil – dezvoltatorii s-au adaptat imediat, spațiile rezidențiale și cele de lucru au fost adaptate conform cererilor, dar a pornit și o migrație către zone anterior neglijate – suburbii/cartiere, zone mai mici sau periferiile marilor orașe.

Tendința ”remote work” va rămâne o perioadă îndelungată, devenind o opțiune pentru mulți angajatori – se schimbă modelul de lucru – de exemplu Google oferă transport electric gratuit angajaților. Chiar săptămâna aceasta pentru a oferi un imbold de revenire la muncă a angajaților, o companie din Sibiu a dezvoltat o aplicație de ride sharing dedicată angajaților.

Tendințe care influențează sectorul rezidențial sunt și:

  • noile preferințe care nu mai sunt orientate pe centrul orașului, ci spre marginea sa;
  • open streets – închiderea circulației pe anumite zone;
  • spațiile de birouri noi cu sisteme de ventilație capabile să asigure o calitate a aerului superioară, ceea ce va duce în cele din urmă la reconversia spațiilor mai vechi, fără astfel de capabilități;
  • restaurantele și magazinele se adaptează unui trafic mai redus generat de migrația către zonele mai puțin aglomerate, dar și provocării e-commerce-ului, în plină dezvoltare;
  • tendința globală este de a transforma orașele în zone pietonale, ceea ce duce nu la închiderea, ci la migrația unor business-uri, si mai ales la replanificarea clădirilor.

Cum influențează orașele inteligente arhitectura imobiliară

Smart City și Smart Village (Smart Communities) sunt axate pe cetățeni. Prin urmare, aceste inițiative vor încerca să-i rezolve lui (cetățeanului) problemele actuale din comunitate (siguranță, trafic, calitate aer, consum de energie, apă, gaz, mediu, etc.).

Segmentul de home – clienții vor căuta clădiri sustenabile, mai mult lemn, mai multe materiale care reduc emisiile de carbon, sisteme de iluminat smart, panouri fotovoltaice și senzori. În toate segmentele real estate se va dezvolta și va conta refolosirea resurselor – apă și energie curată.

Clădirile inteligente conectate au potențialul de a reduce consumul de energie, de a ajuta cu o ”întreținere preventivă” și de a reduce costurile de operare

Utilizarea tehnologiilor noi și a senzorilor pentru a urmări informații precum mișcarea în locuință, lumina, temperatura și consumul de apă, apoi analizarea automată a acestor date pentru a detecta ineficiențe și răspunsul într-o manieră neintruzivă ar putea deveni parte din modul în care funcționează clădirile în jurul nostru. Clădirile inteligente ar putea îmbunătăți eficiența acestora cu până la 15%-20% doar în primul an.

Datele colectate privind clădirile și locuitorii ar însemna o mai mare transparență în tranzacțiile imobiliare, permițând potențialilor chiriași dar și cumpărătorilor să înțeleagă mai bine activele și beneficiile.

Ce presupune Smart City pentru zona rezidențială și la ce ar trebui să se gândească dezvoltatorii si autoritățile locale

O comunitate inteligentă se bazează pe un model de dezvoltare urbană care integrează cele mai noi tehnologii și sisteme pentru a eficientiza și securiza resursele. O astfel de abordare va pune întotdeauna locuitorul în mijlocul comunității și va încerca să îi îmbunătățească nivelul calității vieții.

Un proiect rezidențial corect pentru comunitate, dar și pentru cumpărător va ține cont de 6 direcții principale. Acesta va trebui să fie colaborativ, economic, inovativ, integrat, participativ și simplificat.

Ultimele inovații tehnologice, tendințele privind transportul electric și alternativ, noile abordări culturale și comportamentale, influențează modul de dezvoltare al proiectelor rezidențiale:

  • conectivitate și infrastructură bună de IT;
  • transport rapid și alternativ inclusiv transport electric (inclusiv stații încărcare pentru vehiculele electrice), bike sharing și conectarea MaaS;
  • calitatea aerului;
  • locuitorii se gândesc cum să devină ”mai pietonale” și mai ”deschise” cu locuitorii aceste noi comunități;
  • colectarea și utilizarea datelor – îmbunătățirea și optimizarea serviciilor oferite;
  • siguranța publică;
  • curățenia și managementul deșeurilor (inclusiv reciclarea);
  • reutilizarea resurselor (apă, energie curată);
  • senzori – aer, parcare, cctv, management deșeuri, acces/securitate, energie, etc.

Pentru sectorul imobiliar, conceptul de oraș inteligent este atât o oportunitate, cât și o responsabilitate. Accentul se îndreaptă din ce în ce mai mult către individ și către cerințele sale personale (adaptarea proiectului la nivel de individ). Nu se întâmplă peste noapte, ci treptat, în toate segmentele. Utilizarea inteligentă a posibilităților digitale, cum ar fi analiza și interpretarea datelor colectate, oferă potențialul pentru o mai mare eficiență a serviciilor oferite dar și un suport mai flexibil, la o calitate superioară. Sectorul rezidențial trebuie să fie pregătit să dobândească noi cunoștințe și să răspundă noilor cerințe (pregătire continuă, adaptare și incluziune).

Despre Asociația Română pentru Smart City

Ecosistemul nostru reunește experți și profesioniști din fiecare domeniu relevant industriei, dar și peste 290 de parteneri și membri – Ministere, Primării, Consilii Județene, Companii, Universități, Centre de Cercetare și Inovare, etc.

Perspectiva noastră

Un oraș inteligent este un oraș eficient, un oraș locuibil, precum și un oraș sustenabil și durabil din punct de vedere economic, social și ecologic. Această viziune poate fi realizată astăzi, utilizând tehnologii operaționale și informaționale inovatoare și utilizând date în timp real (generate de cetățeni, dar și de infrastructura orașului).

Mai multe informații despre Asociația Română pentru Smart City: https://romaniansmartcity.ro/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.