Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tenorul Nicolai Gedda, una dintre marile voci ale secolului XX, a încetat din viaţă

lumanare doliu

Tenorul suedez Nicolai Gedda, una dintre marile voci ale secolului trecut, a încetat din viaţă la 8 ianuarie, la vârsta de 91 de ani, conform unui anunţ făcut joi seară de familia artistului, transmit AFP şi Deutsche Welle.

Conform familiei, Nicolai Gedda a încetat din viaţă la reşedinţa sa din Tolochenaz, în apropiere de Lausanne, Elveţia. Decesul său a fost anunţat joi seară de fiica sa, Tania Gedda, pe site-ul dedicat muzicii de operă Forum Opera şi a fost confirmat de Opera regală a Suediei şi de primarul din Tolochenaz. Fiica sa a precizat că artistul "s-a stinsă fără să sufere, probabil din cauza unui stop cardiac, la el acasă". Muzicianul suedez cu origini ruse s-a născut la 11 iunie 1925 la Stockholm. Trei ani mai târziu familia sa s-a mutat la Leipzig, Germania, unde tatăl său vitreg cânta la o biserică ortodoxă rusă. După ce a revenit în Suedia, Gedda a intrat la conservator şi şi-a lansat cariera muzicală în 1951, la 25 de ani, pe scena Operei din Stockholm. Cariera sa s-a întins pe cinci decade şi s-a încheiat în 2003, cu ultimele sale înregistrări, la vârsta de 77 de ani. Cu şase ani mai devreme renunţase şi la apariţiile scenice.

La puţin timp după ce şi-a făcut debutul, Nicolai Gedda a fost ascultat de legendarul producător de discuri Walter Legge. Cu peste 200 de înregistrări de studiou, Nicolai Gedda este unul dintre cei mai prolifici solişti de operă din istoria muzicii şi a urcat pe cele mai importante scene ale lumii, de la Milano la Paris, de la Londra la Salzburg şi de la Viena la New York.

Capabil să cânte librete în franceză, rusă, germană, italiană, engleză, cehă şi suedeză, vocea lui Gedda era caracterizată de o tehnică fără cusur, de un timbru frumos, control şi muzicalitate. Nicolai Gedda a strălucit mai ales în opere din repertoriul francez şi în operete, dar a fost un tenor excelent şi în celelalte domenii ale operei, notează Deutsche Welle, conform Agerpres. Nicolai Gedda a fost considerat drept un partener muzical de către celebra soprană Maria Callas şi de dirijorul Herbert von Karajan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.