Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune în Insulele Solomon! Oficial: 'Vom supraveghea modul cum operează acolo poliţia chineză'

insulele solomon

Prezenţa poliţiei Chinei în conformitate cu noul pact de securitate va spori capacităţile Insulelor Solomon, dar aceste forţe nu vor folosi tehnicile din Hong Kong, a declarat diplomatul de top în Australia al ţării insulare din Pacific luni într-un interviu radio, citat de Reuters, informează Agerpres.

Deja în gardă în legătură cu acest pact din cauza preocupărilor că el acordă armatei chineze un punct de sprijin strategic în Pacific, aliaţii occidentali sunt de asemenea îngrijoraţi că poliţia chineză trimisă acolo ar putea folosi aceleaşi tehnici "necruţătoare" utilizate anterior pentru a înăbuşi protestele antiguvernamentale din Hong Kong.

Insulele Solomon "îşi întăresc capacitatea" după ce poliţia locală nu a reuşit să oprească revoltele antiguvernamentale din districtul Chinatown al capitalei Honiara în noiembrie, a declarat Înaltul Comisar al Insulelor Solomon în Australia, Robert Sisilo, la Radio ABC.

Conform pactului, poliţia militară chineză ar putea fi chemată, dar ea va opera sub comanda Forţei de Poliţie Regale a Insulelor Solomon, la fel ca poliţia australiană care a fost desfăşurată acolo, a spus el.

"Vom încerca să facem tot posibilul în ceea ce priveşte modul cum tratăm cu ei pentru a ne asigura că ceea ce se întâmplă în alte ţări ca Hong Kong nu se va întâmpla în ţara noastră", a adăugat el.

Deşi detaliile pactului de securitate nu au fost dezvăluite, prim-ministrul Insulelor Solomon, Manesseh Sogavare, a exclus o bază militară chineză şi a spus că acesta include menţinerea ordinii deoarece un acord cu partenerul tradiţional Australia a fost "inadecvat".

"Nu căutăm să ne îndepărtăm de Australia, ci căutăm mai multă cooperare cu China", a explicat Sisilo.

Şomajul a fost un factor în revoltele din noiembrie, a notat el. Canberra ar putea "promova şi mai mult relaţiile noastre" oferind mai multe vize de muncă şi permise de şedere permanentă.

Australia a acordat 3.000 de vize cetăţenilor Insulelor Solomon în cadrul unei scheme de lucru ce permite locuitorilor insulelor din Pacific să muncească în zone rurale.

El şi-a exprimat de asemenea dorinţa ca "schema să poată fi extinsă la oraşele metropolitane ale Australiei (...) unde cererea pentru instalatori, zidari, îngrijitori, personal de serviciu (...) este imensă".

Insulele Solomon au o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori şi se bazează pe ajutorul extern din Australia şi din ce în ce mai mult din China, pentru a-şi susţine economia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.