Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune la nivel înalt: Turcia a blocat accesul navelor rusești în strâmtori

Tensiune la nivel înalt. Turcia a început o blocadă de facto pentru navele militare rusești, blocand tranzitul prin Dardanele și Strâmtoarea Bosfor, între Marea Neagră și Marea Mediterană.

În conformitate cu sistemul de urmărire AIS pentru circulația navelor maritime, numai navele turcesti se deplasează de-a lungul Bosforului, iar în Dardanele nu există nici o mișcare a vreunui transport maritim.

În același timp, atât in Marea Neagră cat și in Marea Mediterană, există un mic grup de nave sub pavilion rusesc, care doar stationeaza si așteapta.

Citește și: Petre Roman, implicat într-un accident rutier

În plus, transportul maritim în interiorul Mării Negre, de la Novorossiisk și Sevastopol în direcția Bosforului al navelor rusești pare inghetat, nu exista nici o mișcare. Aceasta confirmă în mod indirect o declarație a CNN conform careia Turcia ar fi blocat circulația navelor rusești din Dardanele și Strâmtoarea Bosfor.

Există un tratat care indica modul de utilizare a acestor căi navigabile, de către națiunile ale lumii. Acest tratat este Convenția de la Montreux. Este un acord din 1936 care oferă un control total al Turciei asupra stramtorilor Bosfor si Dardanele și reglementează tranzitul navelor de război. Convenția oferă Turciei control deplin asupra strâmtorilor și garantează trecerea liberă a navelor civile în timp de pace. Restricționează trecerea navelor maritime care nu aparțin statelor de la Marea Neagră.

Citește și: Gabriel Oprea a 'fugit' în Dubai de 1 Decembrie

Termenii Convenției au fost sursă de controverse de-a lungul anilor, în special în ceea ce privește accesul militar al Uniunii Sovietice la Marea Mediterană. Semnat la 20/07/1936, la Palatul Montreux, în Elveția, tratatul a permis Turciei să detina control asupra strâmtorilor. Acesta a intrat în vigoare la 9 noiembrie 1936 și a fost înregistrat în Seria de Tratate a Ligii Națiunilor la 11 decembrie 1936. Acesta este încă în vigoare astăzi, cu unele modificări, conform vremuritulburi.

Citește și: ALERTĂ cu bombă în capitala Bulgariei

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.