Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TENSIUNE MAXIMĂ pentru procurorii SIIJ - EXCEPȚIA de nelegalitate care le dă FIORI reci

Inquam Photos / Octav Ganea
atac siij

Un judecător de cameră preliminară de la instanța supremă a rămas, luni, în pronunțare asupra unei excepții de nelegalitate invocată într-un dosar trimis în judecată de magistratul Adina Florea, iar o eventuală admitere a acestei excepții poate anula tot dosarul și stabili că toate actele efectuate de procurorii acestei structuri de parchet sunt nule.

Concret, în dosarul în care foștii magistrați ai DNA Lucian Onea și Mircea Negulescu au fost trimiși în judecată, s-a invocat luni excepția nelegalității privind procurorii de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Prin această excepție se invocă faptul că actul de înființare al Comisiei de la nivelul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care procurorii care activează în Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au fost numiți este nelegal.

Astfel, a explicat apărarea din dosar, legea prevede că la momentul constituirii acestei Comisii trebuie să existe patru membri  iar după momentul emiterii actului de constituire pot lucra efectiv și doar trei membri.

La momentul constituirii Comisiei, s-a explicat judecătorului de cameră preliminară, au existat doar trei membri judecători ai CSM.

Al patrulea membru care trebuia să existe era un procuror din Secția de procurori a Consiliului, dar acesta nu a fost nominalizat pentru că Secția de procurori din CSM nu a propus pe nimeni.

Cu toate acestea Comisia s-a constituit cu trei membri în loc de patru, așa cum prevede legea, au explicat avocații. Cei trei membri ai CSM au fost cei care au făcut numirile pentru Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

În acest context se invocă nelegalitatea constituirii comisiei de numire a tuturor procurorilor de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și incidental că toate actele de urmărire penală efectuate de procurorii numiți la Secție de Comisia formată pretins nelegal.

Consecința potrivit legii ar fi la acest moment anularea tuturor actelor și restituirea dosarului unității de parchet.

„Amână pronunțarea asupra excepției de nelegalitate, la data de 27.11.2019. Fixează termen intermediar la data de 13.12.2019, ora 10:00, SSU, pentru verificare măsură preventivă - în dosarul asociat 1916/1/2019/a1.3”, a stabilit magistratul ICCJ la finalul ședinței de luni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.