Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunea escaladează între Afganistan și Pakistan! Șeful talibanilor îi avertizează pe 'mujahedini': 'E vorba de război, nu de jihad'

Hibatullah Akhundzada

Şeful suprem al talibanilor, a căror grupare se află la putere în Afganistan, i-a avertizat pe membrii acesteia împotriva oricărui atac în afara frontierelor ţării, a comunicat ministrul afgan al apărării, după acuzaţii ale Pakistanului despre implicarea unor "cetăţeni afgani" în atentate sinucigaşe pe teritoriul său, potrivit AFP, informează Agerpres.

Într-un discurs pronunţat în faţa membrilor forţelor de securitate afgane şi difuzat sâmbătă de televiziunea de stat, Mohammed Yaqoub afirmă că lupta în afara Afganistanului nu este un "jihad" autorizat din punct de vedere religios, ci un război ilegal, potrivit şefului suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada. "Dacă cineva iese din Afganistan în scopuri de jihad, aceasta nu va fi considerat drept jihad", potrivit afirmaţiilor făcute de şeful suprem transmise de ministrul său. "Dacă emirul îi împiedică pe mujahedini (combatanţi) să meargă să se bată şi dacă ei o fac totuşi, este vorba de război, nu de jihad", a adăugat el.

Ce spune premierul Pakistanului

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif acuzase miercuri "cetăţeni afgani" că îi ajută pe combatanţii kamikaze să comită atentate sinucigaşe în ţara sa, fără ca totuşi să se refere la guvernul taliban, dar evocând "sanctuare situate de cealaltă parte a frontierei".

Atac sinucigaș

Circa 54 de persoane au decedat într-un atentat sinucigaş în Pakistan duminica trecută în timpul unei reuniuni politice a partidului religios conservator Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) la Khar, oraş situat la 45 km de frontiera afgană.

Acest atentat a fost revendicat de secţiunea pakistaneză a grupului Statul Islamic care se află într-o rivalitate sângeroasă cu talibanii.

De când talibanii au preluat puterea în Afganistan, în urmă cu doi ani, Pakistanul înregistrează o creştere spectaculoasă a atacurilor în principal în regiunile de frontieră.

Format în 2007 de talibani pakistanezi, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) a ucis în mai puţin de un deceniu zeci de mii de civili pakistanezi şi membri ai forţelor de securitate. El a fost alungat din zonele tribale în urma unei operaţiuni militare lansate în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.