Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TENSIUNEA între SUA și aliații lui Assad ESCALADEAZĂ: Nu există nicio opţiune la o soluţie politică

Sott
sua siria

Relaţiile s-au tensionat între SUA, care au cerut duminică plecarea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, şi aliaţii Damascului, în special Rusia şi Iran, care au ameninţat cu represalii Washingtonul, relatează AFP, conform agerpres.ro

Fraza succintă a secretarului de stat american Rex Tillerson, care se întreba duminică "ce fel de relaţie vrea Rusia" cu Statele Unite este simptomatică pentru acest climat tensionat. 

"Nu există nicio opţiune la o soluţie politică care ar putea interveni cu Al-Assad în fruntea regimului", a asigurat duminică ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o declaraţie făcut pentru canalul de televiziune CNN. "Noi credem că schimbarea de regim este ceva ce se va întâmpla', a adăugat ea.

Florin Piersic, poveste SAVUROASĂ despre adevăratul său nume


După ani în care Washingtonul, sub preşedinţia lui Barack Obama, a cerut fără încetare plecarea lui Al-Assad, noua administraţie nu părea să-şi facă o prioritate din schimbarea regimului de la Damasc pentru rezolvarea sângerosului război care face ravagii în această ţară din 2011, notează AFP. 

Dar declaraţia ambasadoarei pare să sugereze o posibilă schimbare de abordare a preşedintelui american Donald Trump după presupusul atac chimic, soldat cu cel puţin 87 de morţi, între care zeci de copii, în oraşul Khan Shaykhun (nord-vestul Siriei), aflat sub controlul rebelilor. 

Acuzând regimul lui Al-Assad de autoritarism, SUA au efectuat vineri lovituri cu rachete asupra unei baze aeriene a armatei siriene, pentru prima oară în mai mult de şase ani de război în Siria. 

Administraţia Trump a informat apoi Congresul că ar "putea realiza noi acţiuni suplimentare". 

Acest atac american a radicalizat tabăra adversă. "Agresiunea împotriva Siriei depăşeşte toate liniile roşii. De acum, vom reacţiona ferm la orice agresiune împotriva Siriei şi orice încălcare a liniilor roşii", afirmă într-un comunicat "camera de operaţiuni comune", un organism cu sediul în Siria, care include Rusia, Iran şi forţele "aliate" ale Hezbollahului libanez. 

Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a reînnoit sprijinul pentru Damasc şi a condamnat atacul SUA, potrivit agenţiei siriene Sana. "Afirmaţiile potrivit cărora Al-Assad ar fi în spatele atacului chimic de la Khan Shaykhun sunt fără fundament", a afirmat Rohani sâmbătă seara într-un comunicat.

SUA, descindere de forță în Peninsula Coreeană. Ce urmărește Donald Trump


Şefii armatelor rusă şi iraniană şi-au exprimat sâmbătă voinţa de a continua cooperarea militară în sprijinul preşedintelui Al-Assad "până la înfrângerea totală a teroriştilor şi a celor care îi susţin". 

Iran, Rusia şi Siria îi cataloghează drept "terorişti" pe toţi oponenţii regimului sirian. 

La rândul său, secretarul de stat american Rex Tillerson se întreba duminică, cu două zile înainte de vizita sa la Moscova, cu privire la intenţiile reale ale Rusiei în Siria, unde aceasta şi-a arătat - potrivit lui - "incompetenţa" în ceea ce priveşte modul în care a supravegheat eliminarea arsenalului chimic de către regimul de la Damasc. "În mod evident, aceştia sunt aliaţii lui Bashar al-Assad!", a remarcat Rex Tillerson într-un interviu la canalul de televiziune ABC. "Nu cred că ruşii doresc o deteriorare a relaţiilor cu Statele Unite, dar va trebui să avem o mulţime de discuţii şi dialog pentru a înţelege mai bine ce relaţie vrea Rusia cu noi", a spus în continuare secretarul de stat american.

ZI de FOC pentru Liviu Dragnea: Față în față cu 'completul negru' de la ÎCCJ


"Trebuia să se facă ceva", a subliniat la rândul său la NBC Nikki Haley, evocând "aroganţa" regimului sirian, adăugând: "Trebuia să-i spunem lui Al-Assad: 'Destul'. Şi să-i arătăm Rusiei că nu o vom mai lăsa să acopere regimul sirian". 

Ambasadoarea a declarat totodată că Washingtonul rămâne concentrat pe lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi modalităţile de a pune capăt influenţei iraniene în regiune. 

Guvernul sirian respinge acuzaţiile americane şi subliniază că a ratificat, în 2013, Convenţia privind interzicerea armelor chimice. 

Conform unui acord americano-rus, Siria trebuia să fi distrus arsenalul său chimic, dar regimul a fost suspectat, în mod repetat, de efectuarea unor atacuri chimice. 

În teren, forţele aliate sub comandament american şi rebelii sirieni au reuşit sâmbătă să continue ofensiva împotriva grupării Statul Islamic, atacând o bază a jihadiştilor din apropierea frontierei cu Iordania, datorită mai multor lovituri aeriene ale coaliţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.