Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, descindere de forță în Peninsula Coreeană. Ce urmărește Donald Trump

twitter.com
Donald Trump CIA

Preşedintele american vrea să studieze "toate opţiunile pentru a înlătura ameninţarea" nucleară nord-coreeană, a afirmat duminică un apropiat consilier al lui Donald Trump, asigurând că trimiterea unui port-avion spre peninsula coreeană reprezintă o măsură de precauţie, transmite AFP, conform agerpres.ro

Anunţată la mai puţin de 48 de ore după lovitura americană punitivă contra unei baze aeriene siriene, decizia de a trimite port-avionul USS Carl Vinson şi flota acestuia spre peninsula coreeană, menţionând clar ameninţarea nucleară reprezentată de Phenian, a sunat ca un avertisment, notează AFP.

Activitatea marinei militare ruse în zona Europei o depăşeşte pe cea de pe vremea Războiului Rece


Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, generalul în exerciţiu H.R.McMaster, a calificat duminică această deplasare ca fiind o măsură de "prudenţă" în faţa unui regim "paria dotat de acum cu capacitate nucleară". 

Chestionat la canalul Fox, el a adăugat, făcând aparent referire la consilierii militari ai lui Donald Trump, că preşedintele le-a cerut să fie pregătiţi să îi furnizeze "un evantai complet de opţiuni pentru a înlătura această ameninţare contra poporului american şi contra aliaţilor şi partenerilor noştri din regiune". 

Unul dintre aceşti aliaţi, premierul japonez Shinzo Abe, tocmai a discutat sâmbătă la telefon cu preşedintele american. După ce au evocat lovitura americană în Siria, susţinută de Tokyo, cei doi lideri "au convenit să continue cooperarea lor", inclusiv privind "ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord", potrivit Casei Albe. 

La rândul său, şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a considerat că Phenianul ar trebui să ia notă de lovitura din Siria. 

"Mesajul pe care toate ţările îl pot trage din aceasta este că dacă violaţi dreptul internaţional, dacă violaţi acordurile internaţionale, dacă nu vă respectaţi angajamentele, dacă deveniţi o ameninţare pentru alţii, un răspuns va fi dat la un anumit moment" de către Statele Unite, a declarat acesta, într-un interviu acordat canalului ABC. 

Tillerson a respins, pe de altă parte, zvonurile privind un proiect american care ar fi vizat asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un, arătând că nu este la curent cu "niciun plan de această natură". 

"Noi nu avem intenţia de a schimba regimul din Coreea de Nord. Nu este obiectivul nostru şi deci motivele care justifică dezvoltarea unui program nuclear în Coreea de Nord nu sunt pur şi simplu credibile", a subliniat secretarul american de Stat.

BOMBĂ - Se redeschide un MEGA-DOSAR! Traian Băsescu, audiat luni


Trimiterea port-avionului şi declaraţiile americane survin imediat după prima întâlnire între Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, marcată de o imagine de mare cordialitate între liderii primelor două puteri mondiale, notează AFP. 

Coreea de Nord a precedat respectiva întâlnire la nivel înalt cu un nou tir de rachetă balistică. 

Donald Trump şi şeful diplomaţiei americane au insistat totodată public, înainte şi după această întâlnire cu principalul aliat al Coreii de Nord, că Statele Unite sunt pregătite să "acţioneze singure", dacă este necesar, contra regimului de la Phenian. 

O ameninţare care pare mai credibilă după lovitura ordonată joi seara asupra bazei aeriene siriene de unde ar fi decolat marţi avioanele responsabile, potrivit Washingtonului, de un atac chimic contra localităţii Khan Shaykhun. Sâmbătă, Coreea de Nord a calificat de altfel acest atac american în Siria ca un "act de agresiune intolerabil". 

Washingtonul a cerut "guvernului chinez să ia măsuri suplimentare" pentru a determina Coreea de Nord să oprească programul său de înarmare nucleară, a precizat Rex Tillerson, duminică, adoptând un ton conciliant faţă de China. 

"Ei au indicat că o vor face şi cred că trebuie să le dăm mai mult timp pentru a acţiona, iar noi rămânem în strâns dialog cu ei", a adăugat şeful diplomaţiei americane, subliniind că discuţiile din timpul summitul la nivel înalt au fost "foarte deschise (...) şi foarte sincere".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.