Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni diplomatice între Georgia și Ucraina din cauza situaţiei lui Mihail Saakaşvili: 'Aceasta este o ingerinţă în afacerile interne ale unei ţări suverane'

agerpres
Mihail Saakaşvili

Georgia a calificat marţi drept "jignitoare" decizia Ucrainei de a-l trimite pe ambasadorul georgian în ţara sa pentru "consultări", modalitate prin care Kievul protestează faţă de felul cum este tratat în închisoare fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care are şi cetăţenie ucraineană, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit AGERPRES.

"Aceasta este o ingerinţă în afacerile interne ale unei ţări suverane", a semnalat într-un comunicat Ministerul de Externe de la Tbilisi, după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a dispus ministrului său de externe, Dmitro Kuleba, să-l convoace pe ambasadorul georgian pentru a-i transmite un protest faţă de situaţia lui Saakaşvili şi să-l trimită pe acelaşi ambasador înapoi în ţara sa pentru a avea cu guvernul de la Tbilisi "consultări" pe acest subiect.

La o audiere desfăşurată luni la un tribunal din Tbilisi, Mihail Saakaşvili a apărut foarte slăbit. "Lumea întreagă vede încă o dată cum Kremlinul, din nefericire cu ajutorul actualului guvern georgian, îl ucide" pe Saakaşvili, a reacţionat Zelenski, care l-a avut o perioadă consilier pe fostul preşedinte georgian, încarcerat în ţara sa pentru "abuz de putere" în perioada când a fost şef al statului, acuzaţie pe care el o consideră motivată politic.

Guvernul ucrainean a cerut de mai multe ori Georgiei să autorizeze transferul lui Saakaşvili în Ucraina sau într-o ţară occidentală pentru a primi tratament. Fostul preşedinte georgian din perioada 2004-2013, cunoscut mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, are o stare de sănătate precară, agravată de condiţiile din detenţie. El şi-a părăsit ţara după ce a plecat de la preşedinţie şi a obţinut în Ucraina refugiu şi funcţii, dar a revenit în Georgia în 2021 cu intenţia de a se implica din nou în politică de partea opoziţiei prooccidentale, însă a fost arestat imediat după sosire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.