Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni diplomatice: Kremlinul îi cere ambasadorului Estoniei să părăsească ţara. Care este motivul deciziei

Business Insider
Kremlin

Ambasadorul Estoniei în Rusia a primit ordin să părăsească ţara până la 7 februarie, după ce Kremlinul a acuzat ţara de "rusofobie", transmite BBC. Este primul ambasador pe care Rusia îl expulzează de la invadarea Ucrainei anul trecut, anunță news.ro.

Într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe a afirmat că Estonia a "distrus în mod intenţionat" relaţiile cu Moscova. Margus Laidre este primul ambasador pe care Rusia îl expulzează de la invadarea Ucrainei anul trecut.

Estonia a răspuns cerându-i ambasadorului rus să plece până la aceeaşi dată. Demersul Rusiei împotriva lui Laidre vine după ce Estonia a ordonat recent o reducere a dimensiunii ambasadei ruse din Tallinn.

Moscovei i s-a cerut să îşi reducă ambasada de la 17 la opt până la sfârşitul lunii ianuarie. Într-o declaraţie din ianuarie, Estonia a declarat că personalul ambasadei a încetat să mai încerce să avanseze relaţiile dintre cele două ţări de la izbucnirea conflictului.

Tensiunile au crescut, de asemenea, săptămâna trecută, după ce reprezentanţii a 11 naţiuni NATO s-au reunit la o bază militară din Estonia pentru a discuta o serie de noi pachete pentru a ajuta Ucraina să recucerească teritoriul şi să respingă orice alte avansuri ruseşti.

De asemenea, ministerul de externe leton i-a cerut ambasadorului rus să plece până la 24 februarie şi a declarat că ţara va sprijini Estonia prin reducerea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Laidre a fost numit în Federaţia Rusă din 2018 şi a deţinut anterior această funcţie în Marea Britanie şi Finlanda.

El lucra de la Ambasada Estoniei la Moscova, iar acum va fi înlocuit cu un însărcinat cu afaceri - un diplomat de rang inferior care acţionează în locul unui ambasador.

În declaraţia ministerului rus de externe se arată că: "În ultimii ani, conducerea estoniană a distrus în mod intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat.

"Acum, Estonia a luat o nouă măsură neprietenoasă de reducere radicală a numărului de personal al ambasadei Rusiei Tallinn, confirmând linia spre prăbuşirea relaţiilor dintre ţările noastre. Ca răspuns, partea rusă a decis să retrogradeze reprezentantul diplomatic în ambele ţări la rangul de însărcinat cu afaceri."

 

Comunicatul de presă a adăugat că dl Laidre a fost convocat luni la minister, unde i s-a cerut să părăsească ţara. Comunicatul se încheie cu precizarea că dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări depinde acum de Estonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.