Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni după retragerea SUA din Siria. Macron, către Putin: Lupta nu s-a terminat

SANA
lupte Siria Damasc

Într-o discuţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat miercuri necesitatea de a termina războiul în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi de a păstra forţele antijihadiste, inclusiv miliţiile kurde, potrivit Palatului Elysee, citat de AFP.

Citește și: ANM anunță vreme severă în următoarele zile

"Această luptă nu s-a terminat şi continuă pe teren în cadrul coaliţiei internaţionale", i-a spus preşedintele francez omologului său rus.

Convorbirea telefonică a intervenit la două săptămâni după anunţul surpriză făcut de Donald Trump despre o retragere a celor 2.000 de soldaţi americani staţionaţi în Siria, după aproape opt ani de la începerea conflictului.

În discuţia cu Putin, Emmanuel Macron a "subliniat necesitatea de a evita orice nouă destabilizare susceptibilă să facă jocul teroriştilor", potrivit Palatului Elysee. "El a insistat de asemenea asupra necesităţii ca forţele aliate ale coaliţiei, în special cele kurde, să fie menţinute, ţinând seama de angajamentul lor constant în lupta împotriva terorismului islamist", conform preşedinţiei franceze.

Reafirmând importanţa unei reglementări politice pentru a pune capăt războiului, şeful statului francez a subliniat "imperioasa necesitate ca toate puterile implicate să-şi asume toate responsabilităţile pentru a permite un proces constituţional credibil şi alegeri libere şi imparţiale" sub supervizarea ONU, potrivit Palatului Elysee.

Principală aliată a regimului Bashar al-Assad, Rusia joacă un rol de neevitat în Siria, care creşte şi mai mult odată cu anunţarea retragerii americanilor. Aceasta în schimb complică poziţia Parisului, care a mobilizat circa 1.200 de militari în beneficiul coaliţiei antijihadiste.

Citește și: Se schimbă garda la CCR: Klaus Iohannis și PSD trimit forțe proaspete. Valer Dorneanu mai vrea un mandat .

Preşedintele american Donald Trump a confirmat recent că retragerea trupelor americane din Siria va fi "lentă", reafirmându-şi totodată succesul în faţa grupării Statul Islamic (SI) din regiune, relatează AFP, Reuters şi dpa.

"SI a dispărut practic, ne trimitem încet trupele acasă pentru a-şi revedea familiile, continuând să combatem ce a mai rămas din SI", a transmis Trump pe Twitter.

"Dacă altcineva decât Donald Trump ar fi făcut ce am făcut eu în Siria, care era un bazar infestat de Statul Islamic atunci când eu am devenit preşedinte, ar fi fost erou naţional", a asigurat totodată liderul de la Casa Albă, apreciind în acelaşi timp că "rezultatele sunt MULT MAI BUNE decât am prevăzut".

La 19 decembrie, Trump a anunţat retragerea celor circa 2000 de militari americani desfăşuraţi actualmente în nordul Siriei, în cea mai mare parte forţe speciale care iau parte la combaterea SI şi la pregătirea forţelor locale în zonele recucerite de la jihadişti. La scurt timp, secretarul american al apărării, Jim Mattis, a anunţat că va demisiona la finalul lunii februarie, recunoscând o serie de divergenţe cu Trump. Într-o scrisoare adresată acestuia, Mattis şi-a enumerat convingerile, sugerând că acestea sunt complet diferite de cele ale preşedintelui Trump, dar fără a menţiona explicit decizia de retragere a trupelor americane din Siria.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.