Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TENSIUNI EST-VEST Rusia îşi adună aliaţii prin manevre militare în toate direcţiile

Vladimir Putin

Rusia îşi multiplică exerciţiile - ”Fraternitate Slavă”, ”Scut Oceanic”, ”Caucaz-2020” - în această toamnă, cu scopul de a-şi reuni aliaţii, în pofida pandemiei covid-19, şi în contextul unor noi tensiuni cu Occidentul, relatează AFP, conform news.ro.

Cele mai mari dintre aceste manevre au început luni, în Caucazul rus, la care iau parte 80.000 de oameni, şi care implică exerciţii navale la Marea Caspică şi la Marea Negară. Între participanţii străini se află China şi Belarusul, iar Iranul trimite nave.

Preşedintele rus Vladimir Putin asistă vineri la exerciţii, pe poligonul de antrenament de la Kapustin, în apropiere de Astrahan, folosit de obicei ca instalaţie de testare a rachetelor ruse, potrivit Kremlinului.

Intitulate ”Caucaz-2020” şi prevăzute până sâmbătă, ”aceste exerciţii constituie principala verificare anuală a capacităţii Forţelor armate ruse de a purta un război de mare amploare”, potrivitanalistului militar Vasili Kaşin de la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova.

Ele testează, înainte de orice, ”eşaloanele superioare ale comandamentului militar”.

VERDICT - 10 cu Dana Budeanu: Interviu cu Gabriela Firea, primarul general al Capitalei (VIDEO)

Potrivit Ministerului Apărării, operaţiunile de luptă implică 12.900 de militari, până la 250 de tancuri, 450 de blindate, 200 de sisteme de artilerie şi mai multe sisteme de lansatoare de rachete - inclusiv TOS-2, ultimul răcnet.

În pofida puterii de lovire afişate, aceste exerciţii sunt mai modeste decât cei 128.000 de militari implicaţi în manevre similare în 2019, în centrul ţării, şi faţă de cei 300.000 de militari mobilizaţi în Extremul Orient rus în 2018.

”AMENINŢARE”

Dacă Belarusul este un obişnuit al exerciţiilor ruse, înlănţuirea manevrelor din acest an reprezintă o susţinere a lui Aleksandr Lukaşenko, care se confrintă cu o contestare fără precedent a realegerii sale frauduloase la 9 august.

”Caucaz-2020” se desfăşoară în paralel cu manevre rus-belaruse - ”Fraternitate Slavă” -, care implică 900 de militari.

Marţi, două bombardiere ruse de tip Tu-160 au surolat zona de antrenament, în apropiere de oraşul Brest, la frontiera dintre Belasus şi Polonia - o acţiune simbolică în contextul actual.

Lukaşenko consideră că necazurile sale au fost orchestrate de către vecinii polonez şi baltici şi acuză Occidentul că vrea să facă din ţara sa o ”trambulină”, un câmp de luptă al unui ”război” împotriva Rusiei.

Alte exerciţii tocmai au fost anunţate în octombrie, în Belarus, în cadrul Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC), dominată de Rusia şi din care fac parte foste republici sovietice - Armenia, Belarus, Kasahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Ucraina, terenul unui război în estul ţării alimentat de susţinerrea rusă a separatiştilor proruşi, percepe o ”ameninţare” a acestor manevre. Ea efectuează, în paralel, exerciţii militare, de marţi, la care participă state membre NATO - oaia neagră a Moscovei.

”Unităţi militare prezente care participă la manevre (ruse) ar putea să fie folosite pentru a provoca escaladări şi a ameninţa stabilitatea la marea Neagră”, a denunţat Ministerul ucrainean al Apărării.

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a ales să se bage în rahat pentru Candidatul Meu, Nicușor Dan

Flotele ucraineană şi rusă s-au cicnit deja în zonă dup anexarea Crimeei în 2014, iar NATO parulează în regiune.

TENSIUNI EST-VEST

Aceste exerciţii confirmă orientarea către Asia a Rusiei, după agravarea tesniunilor cu Occidentul, în urma crizei ucrainene. China participă la manevre, la fel ca în fiecare an din 2018 încoace.

Relaţiile Moscovei cu Occidentul s-au degradat şi mai mult în ultimii ani, odată cu o multiplicare a scandalurilor de spionaj şi de amestec, iar de-acum cu otrăvirea cu noviciok a principalului opozant ru Aleksei Navalnîi.

Moscova subliniază că-şi organizează exerciţiile într-o lumină ”pur defensivă” şi împotriva unui inamic ”teoretic”, însă acestea sunt o ocazie să-şi arate muşchii.

Rusia continuă un costisitor plan de modernizare a Forţelor armate ruse şi a testat numeroase sisteme de armament în condiţii reale, începând din 2015, în Siria devastată de război.

Faţă de ultimele exerciţii în caucaz, în 2016, Rusia şi-a ”crescut numărul de sisteme de artilerie, de drone”, şi-a ”crescut numărul avioanelor de luptă noi şi a sistemelor de apărare antiaeriană”, între care cele mai temute sunt S-400, relevă expertul Vasili Kaşin.

Vladimir Putin laudă neîncetat dezvoltarea unor arme ”invincibile”.

În opinia lui Kaşin, una dintre acestea - racheta hipersonică Kinjal - ar putea să fie dezvăţuită în cadrul ”Caucaz-2020”, dar şi avioane de generaţia a cincea de tip Su-57.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.