Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Balcani: NATO se declară pregătită să își intensifice prezența militară dacă situația dintre Serbia și Kosovo va escalada

ankasam.org
serbia kosovo serbia

NATO își va suplimenta forța de menținere a păcii din Kosovo dacă va avea loc o escaladare a tensiunilor cu Serbia vecină, a declarat miercuri șeful alianței, în ajunul discuțiilor facilitate de UE între vecinii din Balcanii de Vest.

"Avem acum o misiune semnificativă, o prezență militară în Kosovo de aproape 4.000 de militari", a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă după discuțiile cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Bruxelles.

"Dacă va fi nevoie, vom muta forțele, le vom desfășura acolo unde este necesar și ne vom spori prezența. Am sporit deja prezența în nord. Suntem pregătiți să facem mai mult."

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo s-au amplificat luna aceasta când Pristina a declarat că îi va obliga pe sârbii care trăiesc în nord, care sunt susținuți de Belgrad și nu recunosc instituțiile kosovare, să înceapă să folosească plăcuțe de înmatriculare auto emise în Pristina, potrivit Reuters.com.

Situația s-a calmat după ce prim-ministrul kosovar Albin Kurti, sub presiunea SUA și a Uniunii Europene, a acceptat să amâne regula plăcuțelor de înmatriculare până la 1 septembrie, iar forțele de menținere a păcii ale NATO au supravegheat înlăturarea barajelor rutiere ridicate de sârbi.

Cu toate acestea, Vucic a declarat la conferința de presă de la NATO că discuțiile cu Kurti de joi, care vor fi facilitate de UE, vor fi dificile, deoarece cele două părți nu sunt de acord în aproape nicio privință.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.