Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Iran: Liderul suprem îl critică pe președintele Rohani

thedailybeast.com
iran

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni, în mesajul de Anul Nou care începe marţi în Iran, că politicile economice ale guvernului preşedintelui Hassan Rohani nu au dat satisfacţie şi a cerut o nouă 'economie de rezistenţă', în care prioritare să fie 'producţia naţională şi locurile de muncă', transmit Reuters şi AFP.

'Toţi responsabilii trebuie să-şi concentreze atenţia pe problemele cheie ale producţiei naţionale şi locurilor de muncă, mai ales pentru tineri', a declarat Khamenei în mesajul adresat naţiunii cu ocazia Anului Nou persan (Nowruz).

'Guvernul a luat măsuri pozitive, dar acestea sunt departe de aşteptările poporului şi ale mele', a adăugat ayatollahul, menţionând că simte 'amărăciunea oamenilor, mai ales a celor din clasele vulnerabile, în faţa dificultăţilor economice, mai ales a inflaţiei, şomajului, discriminării şi inegalităţilor sociale'.

'Numesc anul nou un an al economiei de rezistenţă, al producţiei şi locurilor de muncă', a adăugat el, în mesajul înregistrat difuzat de televiziunea de stat.

Citește și: Un cunoscut politician din Marea Britanie vrea să se refugieze în... Ungaria

Susţinătorii lui Khamenei au folosit termenul de 'economie de rezistenţă' în contrast cu politicile lui Rohani vizând o mai mare deschidere a Iranului către comerţul şi investiţiile internaţionale.

Guvernul preşedintelui moderat Hassan Rohani se laudă cu aducerea inflaţiei la sub 10%, faţă de peste 40% în urmă cu patru ani, şi cu o creştere economică de peste 6%.

Cu toate acestea, şomajul, mai ales cel în rândul tinerilor, a crescut în ultimii ani, în pofida acordului în domeniul nuclear încheiat cu marile puteri şi a speranţelor de relansare a economiei.

Conform celor mai recente date oficiale, şomajul atinge 12,7% din totalul populaţiei active şi aproape 27% din tineri.

Hassan Rohani urmează să candideze pentru un al doilea mandat prezidenţial de patru ani în mai 2017.

Adepţii liniei dure conduşi de Khamenei l-au criticat în mod repetat pe Rohani, mai ales pentru termenii acordului în domeniul nuclear. Conservatorii care speră să-l oprească pe Rohani de la câştigarea unui nou mandat nu şi-au desemnat deocamdată candidatul, anunță Agerpres.

În mesajul său de Noul An difuzat imediat după cel al lui Khamenei, Rohani a pus accentul pe succesele guvernului său în anul trecut în ce priveşte 'controlul inflaţiei, creşterea economică şi locurile de muncă, fără precedent în ultimii 25 de ani'. El a recunoscut însă că trebuie pus accentul pe 'locurile de muncă pentru tineri în următorul an', simultan cu continuarea 'ţinerii sub control a inflaţiei şi cu creşterea economică'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.