Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Pakistan după eliberarea unei femei creștine din închisoare - Familia acesteia cere ajutorul statelor occidentale

The Week
Asia Bibi

Pakistaneza creştină Asia Bibi a fost eliberată din închisoare în noaptea de miercuri spre joi în urma achitării sale de către Curtea Supremă şi se află în prezent "într-un loc sigur", dar în continuare în ţară, relatează AFP preluată de Agerpres.

"Ea se află în continuare în Pakistan", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Muhammad Faisal, după ce unele media au scris că ea ar fi plecat în străinătate în cursul nopţii.

Viaţa Asiei Bibi este considerată a fi în mare pericol în Pakistan, iar familia sa a solicitat în ultimele zile ajutorul mai multor ţări occidentale de a o primi.

Eliberarea sa a stârnit deja furia mediilor islamiste radicale care cer de mult timp executarea sa şi au anunţat o manifestaţie amplă joi la Karachi, un mare oraş din sudul Pakistanului. Alte manifestaţii ar putea urma vineri.

"#AsiaBibi a părăsit închisoarea şi a fost transferată într-un loc sigur! Mulţumesc autorităţilor pakistaneze", a scris pe Twitter preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, adăugând că o aşteaptă "cât mai repede posibil alături de soţul şi familia sa" la Bruxelles.

Conform mai multor surse aeroportuare, Asia Bibi, care era închisă de mai mulţi ani în oraşul Multan (centru), a fost evacuată miercuri seară la bordul unui avion cu destinaţia Islamabad.

Anunţul ieşirii din închisoare a Asiei Bibi a stârnit imediat furia Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), un mic partid radical care a blocat timp de trei zile săptămâna trecută principalele artere ale ţării pentru a protesta împotriva achitării sale, determinând guvernul premierului Imran Khan să semneze cu acord controversat cu ei.

Executivul s-a angajat să lanseze o procedură care vizează să îi interzică Asiei Bibi să părăsească teritoriul şi să nu blocheze o solicitare de revizuire a sentinţei de achitare, lucru care i-a atras numeroase critici.

Conducerea partidului radical TLP se reuneşte joi pentru "a analiza întreaga situaţie", a spus pentru AFP purtătorul său de cuvânt, Pir Ijaz Ashrafi. "Să fiu clar: am suspendat manifestaţiile, nu am renunţat la ele", a afirmat el.

Soţul Asiei Bibi a cerut sâmbătă azil pentru familia sa în SUA, Marea Britanie sau Canada, susţinând că se află într-un mare pericol dacă rămân în Pakistan.

"Îi cer preşedintelui Donald Trump să ne ajute să plecăm. Apoi, îi cer premierului britanic (Theresa May) să facă tot posibilul pentru a ne ajuta", a declarat Ashiq Masih într-un mesaj video. Soţul Asiei Bibi a solicitat de asemenea "ajutorul" premierului canadian Justin Trudeau.

În Italia, după ce miercuri o asociaţie catolică a cerut guvernului de la Roma să o ajute pe femeie să iasă din Pakistan, premierul Matteo Salvini a scris pe Twitter că "va face tot ce este uman posibil pentru a garanta un viitor acestei femei".

Franţa "analizează" la rândul său sub ce formă ar putea să o ajute sau să o găzduiască pe această creştină, alături de "partenerii săi europeni şi internaţionali", a declarat secretarul de stat însărcinat cu egalitatea între femei şi bărbaţi, Marlene Schiappa.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, s-a declarat luni "pregătită să o primească" alături de familia sa în capitala franceză.

Cazul Asia Bibi divizează puternic Pakistanul, ţară musulmană extrem de conservatoare unde blasfemia este un subiect foarte sensibil. Simplele acuzaţii pot fi suficiente pentru a provoca linşaje.

Asia Bibi, lucrătoare agricolă creştină, a fost condamnată la moarte în 2010 pentru blasfemie în urma unei dispute cu săteni musulmani pe subiectul unui pahar cu apă.

Cazul său a emoţionat comunitatea internaţională, atrăgând atenţia Papei Benedict al XVI-lea şi Papei Francisc. Una din fiicele sale s-a întâlnit cu Papa Francisc de două ori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.