Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni între ecologişti şi crescătorii de animale din Franța, după ce un urs a fost descoperit mort în Munţii Pirinei

SuceavaLive
Urs

Experţii francezi au efectuat miercuri o autopsie pe un urs tânăr care a fost descoperit mort în Munţii Pirinei, în încercarea de a descoperi cine a ucis animalul şi a relansat conflictul între ecologiştii şi crescătorii de animale, transmite AFP.

Ursul este o specie protejată şi tânărul mascul cu o greutate cuprinsă între 150 şi 200 de kilograme care a fost ucis prin împuşcare la Ariege, în apropierea de o staţiune de ski, este al doilea urs găsit mort în acest an în zona munţilor dintre Franţa şi Spania, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV În stare de alertă, SPP face noi achiziții de mașini! Limuzine de peste 100.000 de euro

"Toate mijloacele sunt folosite pentru a identifica autorul sau autorii. Este un act de mare gravitate", a declarat procurorul comunei Foix, Laurent Dumaine, adăugând că autopsia va fi efectuată de şcoala veterinară din Toulouse, cel mai apropiat oraş.

Distrugerea neautorizată a unei specii protejate este o infracţiune pasibilă cu trei ani de închisoare şi o amendă de 150.000 de euro.

Ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Elisabeth Borne, este cea care a anunţat marţi moartea ursului, denunţând un act "ilegal şi profund condamnabil", precizând că va depune o plângere.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! Raed Arafat a eșuat la întâlnirea cu PSD, USR și Pro România

Organizaţiile pentru protecţia animalelor au anunţat şi ele că vor depune o plângere, apreciind că este vorba de "un nou pas în spirala violenţei care are loc în contextul impunităţii opozanţilor radicali şi violenţi împotriva urşilor, pe care asociaţiile noastre îi denunţă de mai mulţi ani", au anunţat într-un comunicat comun mai multe ONG-uri.

De cealaltă parte, prezenţa urşilor est considerată incompatibilă cu activitatea pastorală. Asociaţia pentru salvarea patrimoniului din Ariege-Pyrénées (ASPAP) a dat miercuri publicităţii un comunicat în care precizează că "gândurile noastre se îndreaptă spre crescătorii de animale care sunt supuşi presiunilor şi atacurilor celor 50 de urşi care există în prezent şi împotriva cărora statul nu îi protejează".

Constrâns de legislaţia europeană pentru protejarea biodiversităţii, statul francez a demarat în anii 1990 un program de reintroducere a ursului brun în Munţii Pirinei, unde această specie a dispărut practic. Autorităţile susţin că în prezent există aproximativ 40-50 de urşi în Munţii Pirinei, un nivel care nu asigură totuşi supravieţuirea speciei. Pe de altă parte, preşedintele camerei agricole din Ariege, Philippe Lacube, susţine că în realitate numărul exact este cuprins între 60 şi 80 de exemplare.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

Spiritele s-au încins în vara anului trecut când a explodat valoarea pierderilor imputabile urşilor, după mai mulţi ani de scădere. Numai în Ariege au fost depuse 565 de dosare de despăgubiri, pentru 1.155 de ovine moarte sau rănite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.