Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni între Franța și Marea Britanie: Invitație ANULATĂ la o reuniune europeană privind migrația

franta marea britanie

Ministrul de interne francez, Gerald Darmanin, i-a anulat omologului său britanic Priti Patel invitaţia la reuniunea europeană privind migraţia, care urmează să aibă loc duminică în oraşul-port francez Calais, după publicarea unei scrisori în care prim-ministrul britanic Boris Johnson propune returnarea în Franţa a tuturor migranţilor care traversează Canalul Mânecii cu destinaţia Regatul Unit, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

În replică, ministrul transporturilor din Regatul Unit, Grant Shapps, şi-a exprimat speranţa că Franţa va reveni asupra deciziei de a anula invitaţia adresată lui Patel. "Nicio ţară nu poate rezolva asta (problema migraţiei - n.r.) de una singură şi de aceea sper că francezii vor reveni" asupra deciziei, a declarat Shapps la BBC News.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez a anunţat vineri că ministrul Darmanin i-a transmis lui Pratel că "nu mai este binevenită" la reuniunea de duminică, invocând depeşa premierului britanic adresată preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. "Acea scrisoare lasă de dorit pe fond şi este deplasată ca formă", a declarat Attal la BFM TV, potrivit AFP.

Scrisoarea "lasă de dorit pe fond deoarece nu respectă întreaga muncă a pazei noastre de frontieră, a poliţiştilor noştri, a jandarmilor noştri, a salvatorilor noştri pe mare", a ripostat Attal, care a acuzat Regatul Unit de dublu discurs şi de încercarea de a externaliza problemele.

La reuniune sunt invitaţi miniştri responsabili cu migraţia din Belgia, Ţările de Jos, Germania şi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Întâlnirea are loc la câteva zile după moartea, miercuri, într-un naufragiu, a 27 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Regatul Unit, punând o dată în plus Calais şi zona adiacentă în centrul tensiunilor migraţioniste din Europa, notează EFE.

În scrisoarea pe care liderul Tory a difuzat-o joi noapte pe contul său de Twitter, Johnson detaliază mai multe măsuri pe care ar dori să le vadă puse în aplicare pentru "a avansa tot mai rapid" în această criză şi a evita repetarea unei tragedii precum cea de miercuri. Între altele, Johnson îi cere lui Macron "patrule comune pentru a evita ca tot mai multe ambarcaţiuni să plece de pe plajele franceze, desfăşurarea de tehnologie şi patrule în apele teritoriale ale fiecărei ţări şi un acord bilateral cu Franţa privind 'returnările'".

Pentru Franţa, publicarea acestei scrisori este "inadmisibilă şi contrară discuţiilor" purtate cu omologii săi din alte ţări, ceea ce a dus la anularea invitaţiei pentru Patel şi deschide calea izbucnirii unui nou conflict diplomatic între cele două state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.