Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni între localnici şi străini în insula franceză Mayotte: Preşedintele Hollande intervine

Angela Merkel, Francois Hollande

O mie de străini, în majoritate comorieni aflaţi în legalitate, au fost expulzaţi din ianuarie din domiciliul lor de către colective de locuitori din insula franceză Mayotte, care îi acuză de 'furturi, agresiuni şi crime', situaţia fiind catalogată 'extrem de îngrijorătoare' de către preşedintele Francois Hollande, transmite AFP. Aceste cifre au fost comunicate miercuri agenţiei France Presse de biroul din Mayotte al Cimade, asociaţie naţională de apărare a drepturilor străinilor, conform Agerpres.

 

Primele expulzări, anunţate în avans, au avut loc în sudul insulei, însă alte operaţiuni sunt prevăzute în nord. De fiecare dată, importante dispozitive de jandarmi au fost mobilizate la faţa locului pentru a ţine situaţia sub control.

 

Modul de operare este mereu acelaşi: locuitori dintr-o comună, adunaţi într-un colectiv, difuzează fluturaşi prin care anunţă viitoare expulzări şi fac apel la acţiuni 'împotriva imigraţiei clandestine' sau împotriva 'străinilor', pe care îi acuză de 'furturi, agresiuni şi omoruri zilnice', de ocuparea ilegală de terenuri şi că ar fi vinovaţi de 'suprapopularea şcolilor' şi de 'suprasolicitarea sistemului de sănătate' din insulă.

 

Mayotte, unde 40% din populaţie sunt străini, se confruntă cu o puternică presiune migratorie din Insulele Comore din vecinătate, cea ce duce la tensiuni intra-comunitare. Autorităţile franceze au escortat la frontieră peste 18.000 de persoane în 2015. Între altele, imigraţia clandestină are un impact asupra sistemului de sănătate şi a şcolilor din Mayotte, suprapopulate.

 

Printre cei expulzaţi se numără clandestini, dar şi străini aflaţi în situaţie legală.

 

"Situaţia este extrem de îngrijorătoare", a transmis preşedintele francez Francois Hollande, citat de purtătorul de cuvânt al guvernului, Stéphane Le Foll, la sfârşitul unui consiliu de miniştri. "Trebuie luate toate dispoziţiile necesare pentru a se evita să se ajungă la o formă mai gravă de violenţă în acest departament", a precizat Stéphane Le Foll.

 

Situată la 8.000 de kilometri de Paris, Mayotte este singura insulă din Arhipelagul Comore din Oceanul Indian care, la momentul referendumului de independenţă din 1975, a decis să rămână sub administraţia Franţei, fostă putere colonială.

 

Numeroşi comorieni încearcă să ajungă în Mayotte pentru a lucra, PIB-ul în această insulă franceză fiind de 7.900 de euro pe cap de locuitor, în timp ce în Comore este de 725 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.