Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni pe axa Moscova – Berlin: Rusia a cerut ca Germania să recunoască oficial 'asediul Leningradului ca un act de genocid'

ankasam.org
germania rusia

Rusia a cerut ca partea germană să recunoască oficial „asediul Leningradului” și alte crime din cel De-al Doilea Război Mondial, ca acte de „genocid împotriva popoarelor URSS”, arată un document prezentat de TASS.

"Partea rusă ia act de natura contradictorie a abordării părții germane față de problema recunoașterii oficiale a crimelor împotriva umanității comise de Germania în trecut ca acte de genocid. După ce și-a recunoscut crimele în epoca colonialismului ca un act de genocid, partea germană nu a făcut încă acest lucru în ceea ce privește asediul Leningradului și alte crime împotriva popoarelor URSS în timpul celui de-al doilea război mondial. Partea rusă insistă asupra recunoașterii oficiale de către partea germană a acestor atrocități ale celui de-al Treilea Reich ca acte de genocid", se arată în document.

Nota atrage atenția asupra declarației Ministerului german de Externe, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a ridicării asediului Leningradului la 27 ianuarie 2024. "În declarația Ministerului  păstrează tăcerea cu privire la cererile de lungă durată ale părții ruse către partea germană de a extinde plățile umanitare pe care le face exclusiv supraviețuitorilor asediului de naționalitate evreiască tuturor supraviețuitorilor în viață ai asediului. Partea rusă consideră o astfel de practică a părții germane drept discriminare pe criterii etnice", se arată în text. Se subliniază, de asemenea, că referirile Berlinului la presupusa soluționare a acestei probleme prin plata reparațiilor în urma rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial sunt "absolut inacceptabile și neconvingătoare".

"În principiu, nu poate exista nicio legătură juridică între reparațiile postbelice și restaurarea justiției umane pentru toți supraviețuitorii asediului Leningradului, indiferent de naționalitatea lor. Gestul umanitar mult promis, dar încă nerealizat, al Guvernului german către supraviețuitorii asediului Leningradului este incomparabil cu amploarea tragediei din Leningrad", se explică în notă.

Poziția Germaniei

Germania a acceptat oficial în ianuarie 2024 întreaga responsabilitate istorică pentru crimele comise de trupele germane naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-o declarație emisă de minister, Germania și-a exprimat dedicarea pentru a recunoaște crimele comise de Wehrmacht-ul german la Leningrad, subliniind angajamentul țării de a păstra memoria atrocităților. „Germania lucrează activ pentru păstrarea memoriei crimelor de război atroce ale Germaniei comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și își susține în mod expres responsabilitatea istorică pentru crimele comise la Leningrad de Wehrmacht-ul german”, a afirmat ministerul, titrează presa internațională. Asediul Leningradului, care a durat 872 de zile, a dus la moartea a peste 1 milion de oameni care au îndurat „foame, groază și suferințe incomensurabile”, potrivit declarației ministerului german de externe.

Nu este prima solicitare de acest tip

Un procuror din Sankt Petersburg a deschis o acțiune în justiție în 2022, pentru ca asediul asupra orașului Leningrad (actualul St. Petersburg) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial să fie recunoscut ca genocid împotriva poporului sovietic și crimă de război, a anunțat biroul de presă al Procurorului General al Rusiei, potrivit agenției TASS. „Din ordinul Procurorului General al Rusiei, Igor Krasnov, la a 81-a aniversare a începutului asediului Leningradului de către autoritățile de ocupație germane și colaboratorii lor, Procuratura St. Petersburg a deschis o acțiune la instanța orașului pentru ca (asediul) să fie recunoscut drept crimă de război și crimă împotriva umanității, dar și genocid împotriva poporului sovietic”, se arată într-un comunicat citat de TASS. Biroul Procurorului General a subliniat că, înainte de a deschide acțiunea în instanță, a verificat împreună cu experți documente de arhivă și materiale care indică faptul că a existat o exterminare în masă a locuitorilor Leningradului în timpul „Marelui Război Patriotic”. „În perioada 1941-1944, Leningradul a fost blocat de invadatorii naziști și trupele lor. Populația orașului, infrastructura urbană serviciile esențiale au fost supuse unui bombardament sistematic și au fost create condiții pentru apariția foametei, cu scopul de a distruge populația.”

Bătălia de la Leningrad  - una sângeroasă

Asediul Leningradului  a fost asediul german al orașului simbol al Uniunii Sovietice, Leningrad (azi Sankt Petersburg) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Planul german a primit numele de cod „Operation Nordlicht” („Operațiunea Aurora boreală”). Asediul a durat de la 8 septembrie 1941 până la 27 ianuarie 1944.

A fost unul dintre cele mai sângeroase asedii din istoria lumii:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.