DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Tensiuni politice la Chişinău. Igor Dodon ameninţă parlamentul cu referendumul

Preşedintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, i-a trimis marţi preşedintelui parlamentului moldovean, Andrian Candu, un proiect de lege privind modificarea Constituţiei şi i-a cerut ca acesta să fie propus şi dezbătut de parlamentari, o iniţiativă ce a suscitat o serie de reacţii critice, de la dreapta la stânga eşichierului politic, potrivit Radio Chişinău şi Deschide.md, transmite şi agerpres.

Alaiul regal saudit a ajuns în Indonezia. Regele Salman a venit cu 460 de tone de bagaje

În caz contrar, Dodon a ameninţat că va iniţia un referendum constituţional cu privire la acest subiect. Astfel, Dodon propune ca parlamentul să fie dizolvat în următoarele cazuri: 1) După consultarea grupurilor parlamentare - practică folosită în Franţa; 2) Parlamentul nu implementează timp de 12 luni voinţa poporului, exprimată la referendum (România); 3) Referendumul privind demisia preşedintelui Republicii Moldova s-a soldat cu rezultat negativ sau a fost declarat nevalabil de Curtea Constituţională (Slovacia, Austria); 4) Bugetul de stat nu s-a adoptat timp de 2 luni de la începutul exerciţiului financiar (Estonia, Ungaria); 5) Prin referendum republican la iniţiativa şefului statului (Estonia).

Dodon vrea să transforme parlamentul "într-o anexă a preşedinţiei", a denunţat Andrian Candu, adăugând că iniţiativele acestuia nu au nicio perspectivă. "Într-o democraţie parlamentară, un preşedinte responsabil nu înaintează ultimatumuri parlamentului. Preşedintele Dodon însă, în dorinţa de a supune parlamentul, are falsa senzaţie că aş fi poştaşul care duce scrisori deputaţilor. Îl invit pe preşedinte să se adreseze direct deputaţilor, or modalitatea de comunicare instituţională cu grupurile (parlamentare) îi este familiară', scrie preşedintele parlamentului pe pagina sa de Facebook.

În cazul în care, la 24 martie, solicitării sale nu i se va da curs, Dodon a promis că va demara procedura de revizuire a Constituţiei în baza iniţiativei populare (referendum republican).

Kremlinul aşteaptă CU RĂBDARE ca SUA să îşi prezinte politica privind Rusia

Deputaţii grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Liberal (PL) şi comuniştii se opun iniţiativei lui Dodon de modificare a Constituţiei şi acordare a unor împuterniciri suplimentare pentru dizolvarea parlamentului. Potrivit acestora, Igor Dodon trebuie să renunţe la declaraţiile sale electorale şi să se conformeze prevederilor Constituţiei.

"Ele sunt formulate în aşa fel, încât niciodată nu vor fi realizate. Igor Dodon înţelege foarte bine că iniţiativa sa va fi respinsă. El simulează activismul, dar acesta este de o calitate mediocră', a declarat pentru Deschide.md vicepreşedintelui PLDM, Vadim Pistrinciuc, catalogând iniţiativa preşedintelui drept "nihilism juridic".

Deputatul PL, Roman Boţan, susţine că preşedintele Republicii Moldova demonstrează o iresponsabilitate totală, venind în faţa cetăţenilor cu astfel de "proiecte populiste". "Vedem cum el reprezintă interesele unui alt stat. Dodon demonstrează că se află în campanie electorală, chiar a anunţat că scopul său sunt alegerile anticipate. Este un lucru inadmisibil. Acest proiect, la sigur, va fi sortit eşecului. Dodon încalcă Constituţia şi jurământul depus în faţa cetăţenilor. Avem cel mai incompetent preşedinte', a declarat parlamentarul liberal, citat de acelaşi portal.

Marea Britanie riscă să rămână fără personal medical in perioada post-Brexit

Comunistul Oleg Reidman i-a amintit lui Dodon faptul că acesta a participat în campania electorală în conformitate cu prevederile actualei Constituţii.

Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a declarat că Dodon nu reprezintă interesele cetăţenilor moldoveni, estimând că acesta nu va reuşi să obţină revizuirea Constituţiei. "Pentru ca să-i reuşească acest lucru, Dodon are nevoie de susţinerea poporului şi de susţinerea partenerilor străini. Odată ce se pronunţă pentru denunţarea Acordului de asociere, Dodon nu mai are nicio susţinere din exterior, cu excepţia Moscovei. Prin acţiunile sale, Igor Dodon nu reprezintă interesele cetăţenilor. Vedeţi cu ce se ocupă în calitate de preşedinte, ba schimbă drapelul, ba denumirea limbii pe pagina Preşedinţiei, dar nu întreprinde măsuri necesare pentru soluţionarea problemelor cetăţenilor, eradicarea corupţiei", a declarat Maia Sandu, citată de Deschide.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.