Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TENSIUNI Rusia aşteaptă clarificări din partea SUA cu privire la retragerea din Siria

www.hepta.ro
Donald Trump Serghei Lavrov

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat vineri că ţara sa aşteaptă de la SUA clarificări cu privire la anunţata lor retragere din Siria, informează EFE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Captură RECORD a ofițerilor antidrog: peste 900 de kilograme de heroină într-o operațiune de trafic INTERNAȚIONAL

''Sper ca, prin intermediul canalelor de comunicare existente, Washingtonul să ne explice care este ideea (cu retragerea)'', a transmis şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe iordanian Ayman Safadi. Lavrov a adăugat că ''speră ca vorbele să se transforme în fapte'' şi a amintit că ''americanii nu-şi respectă întotdeauna promisiunile''.

La 19 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că trupele SUA vor părăsi Siria, iar patru zile mai târziu Pentagonul a informat că a început deja oficial procesul de retragere a efectivelor americane din Siria, unde SUA au desfăşurat circa 2.000 de militari.

Pe de altă parte, Lavrov a criticat Occidentul pentru refuzul de a participa la reconstrucţia Siriei, lucru ce ar permite întoarcerea refugiaţilor în ţara lor, în condiţii demne. ''Consider că acest refuz intră în contradicţie cu normele dreptului internaţional şi al drepturilor omului'', a apreciat Lavrov, care a subliniat că Moscova ''a ajutat deja guvernul sirian să creeze condiţii normale de viaţă''.

În altă ordine de idei, Kremlinul a calificat vineri drept pozitivă intrarea armatei siriene într-un sector din nordul ţării, după un apel la ajutor venit din partea forţelor kurde, ameninţate de o ofensivă a Turciei, apreciind că aceasta contribuie la o ''stabilizare a situaţiei''. ''Desigur, aceasta vine în sensul unei stabilizări a situaţiei. Extinderea zonei de control al forţelor guvernamentale (...) constituie fără nicio îndoială o tendinţă pozitivă'', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Armata siriană a informat că a intrat vineri în Manbij, după ce miliţiile kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG) i-au cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să le protejeze oraşul - situat în nordul Siriei şi pe care kurzii îl controlau până acum - de o ofensivă anunţată din partea Turciei.

Armata siriană a anunţat într-un comunicat de presă că va garanta ''securitatea deplină pentru toţi cetăţenii sirieni şi pentru toţi cei prezenţi în zonă''.

YPG a anunţat la rândul său că şi-a retras trupele din regiunea Manbij, una dintre zonele asupra căreia Turcia pregăteşte o ofensivă, şi că va ceda controlul oraşului forţelor guvernamentale.

Manbij este un oraş strategic în provincia Alep, în apropiere de frontiera turcă, şi era controlat de YPG din 2016, când miliţiile kurde au reuşit să alunge din localitate SI cu ajutorul SUA şi al coaliţiei internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.