Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni tot mai mari între SUA și Europa/ Europenii îi acuză pe americani că profită serios de pe urma conflictului din Ucraine pe spatele UE

Debating Europe
sua europa

Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și îi acuză acum pe americani că au făcut avere din război, în timp ce țările UE au de suferit.

„Adevărul este că, dacă privim lucrurile cu sobrietate, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este America, pentru că vinde mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vinde mai multe arme”, a declarat un oficial de rang înalt pentru Politico

Comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri – urmează furiei crescânde în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Kremlinul va saluta probabil otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali.

„Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus un înalt oficial al UE, argumentând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. „America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu pentru Politico.

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile și taxele ecologice ale lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că înclină în mod nedrept comerțul în defavoarea UE și amenință să distrugă industriile europene. În pofida obiecțiilor oficiale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn că ar da înapoi.

În același timp, perturbările provocate de invazia lui Putin în Ucraina înclină economiile europene spre recesiune, cu o inflație în creștere și o presiune devastatoare asupra aprovizionării cu energie care amenință cu pene de curent și raționalizări în această iarnă.

În încercarea de a-și reduce dependența de energia rusească, țările UE apelează în schimb la gazul din SUA, însă prețul plătit de europeni este de aproape patru ori mai mare decât costul aceluiași combustibil în America. Apoi, există o probabilă creștere a comenzilor de kituri militare de fabricație americană, deoarece armatele europene rămân în criză după ce au trimis arme în Ucraina.

Totul a devenit prea mult pentru înalții oficiali de la Bruxelles și din alte capitale ale UE. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că prețurile ridicate ale gazelor din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor energetice.

Miniștrii și diplomații aflați în alte părți ale blocului și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden ignoră pur și simplu impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.

Atunci când liderii UE l-au abordat pe Biden cu privire la prețurile ridicate ale gazelor din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american a părut pur și simplu să nu fie conștient de această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați ai UE au fost de acord că ignoranța americană cu privire la consecințele pentru Europa reprezintă o problemă majoră.

„Europenii sunt vizibil frustrați din cauza lipsei de informare și consultare prealabilă”, a declarat David Kleimann, de la think tank-ul Bruegel.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Certurile sunt exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA.

Disputa din ce în ce mai mare privind Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden - un pachet uriaș de măsuri fiscale, climatice și de sănătate - a readus temerile legate de un război comercial transatlantic în prim-planul agendei politice. Miniștrii comerțului din UE urma să discute vineri, 25 noiembrie, răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un fond de urgență de subvenții pentru a salva industriile europene de la colaps.

Un oficial american a subliniat că stabilirea prețului pentru cumpărătorii europeni de gaz reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul vreunei politici sau acțiuni a guvernului american. „Companiile americane au fost furnizori transparenți și de încredere de gaze naturale pentru Europa”, a declarat oficialul. Capacitatea de export a fost, de asemenea, limitată de un accident din iunie, care a forțat închiderea unei instalații cheie.

În cele mai multe cazuri, a adăugat oficialul, diferența dintre prețul de export și cel de import nu ajunge la exportatorii de GNL din SUA, ci la companiile care revând gazul în UE. De exemplu, cel mai mare deținător european de contracte pe termen lung pentru gazul american este compania franceză TotalEnergies.

Nu este un argument nou din partea americanilor, dar nu pare să îi convingă pe europeni. „Statele Unite ne vând gazul lor cu un efect multiplicator de patru atunci când traversează Atlanticul”, a declarat miercuri comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, la televiziunea franceză. „Bineînțeles că americanii sunt aliații noștri... dar atunci când ceva nu merge bine este necesar ca și între aliați să o spunem.”

Energia mai ieftină a devenit rapid un avantaj competitiv uriaș și pentru companiile americane. Companiile plănuiesc noi investiții în SUA sau chiar își relochează afacerile existente din Europa în fabrici americane. Chiar săptămâna aceasta, multinaționala chimică Solvay a anunțat că alege SUA în detrimentul Europei pentru noi investiții, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de anunțuri similare din partea unor giganți industriali importanți din UE.

În ciuda dezacordurilor din domeniul energiei, abia când Washingtonul a anunțat o schemă de subvenții industriale în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru sprijinirea industriilor ecologice, în cadrul Legii privind reducerea inflației, Bruxelles-ul a intrat în panică totală.

„Legea privind reducerea inflației a schimbat totul”, a declarat un diplomat UE. „Mai este Washingtonul aliatul nostru sau nu?"

Pentru Biden, legislația este o realizare istorică în domeniul climei. „Acesta nu este un joc cu sumă zero”, a declarat oficialul american. „IRA va crește plăcinta pentru investițiile în energie curată, nu o va împărți.”

Dar UE vede lucrurile diferit. Un oficial de la ministerul francez al afacerilor externe a declarat că diagnosticul este clar: acestea sunt „subvenții discriminatorii care vor denatura concurența”. Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a acuzat chiar săptămâna aceasta SUA că merge pe calea izolării economice a Chinei, îndemnând Bruxelles-ul să reproducă o astfel de abordare. „Europa nu trebuie să fie ultimul dintre mohicani”, a spus el.

UE își pregătește răspunsurile, cum ar fi o mare campanie de subvenționare pentru a preveni ca industria europeană să fie anihilată de rivalii americani. „Ne confruntăm cu o criză de încredere în această relație pe probleme comerciale”, a declarat eurodeputatul german Reinhard Bütikofer.

În culise, există, de asemenea, o iritare tot mai mare cu privire la banii care intră în sectorul american al apărării.

Statele Unite au fost de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, furnizând peste 15,2 miliarde de dolari în arme și echipamente de la începutul războiului. Până în prezent, UE a furnizat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro, potrivit lui Borrell.

Conform unui oficial de rang înalt dintr-o capitală europeană, reaprovizionarea unor arme sofisticate ar putea dura „ani de zile” din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și a producției de cipuri. Acest lucru a alimentat temerile că industria americană de apărare poate profita și mai mult de pe urma războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.