Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni URIAȘE din cauza OUG a lui Tudorel Toader: PNL și USR solicită Avocatului Poporului să o conteste la CCR! Victor Ciorbea, atacat dur

avocatul poporului

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că parlamentarii formațiunii vor depune, în cursul zilei, la Avocatul Poporului, o cerere pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la Ordonanța de urgență pe legile justiției. PNL a anunțat un demers similar, precizează Mediafax.

„Avem o ordonanță prin care Liviu Dragnea tocmai și-a concediat procurorul din dosarul Tel Drum. DNA este pus pe butuci, forma ordonanței este de neacceptat. Parlamentarii USR vor merge la Avocatul Poporului și îi vom solicita să atace ordonanța la CCR pentru că are numeroase elemente de neconstituționalitate”, a declarat liderul USR Dan Barna, la Parlament.

Acesta a spus că în cursul zilei de miercuri parlamentarii formațiunii se vor deplasa în acest sens la sediul instituției.

Deputatul USR Stelian Ion a adăugat că nu contează dacă Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a intrat în concediu.

ULTIMA ORĂ - Tudorel Toader, apariție-șoc la ședința CSM unde se discută OUG pe legile justiției

Întrebat dacă știe că Ciorbea ar fi intrat, miercuri, într-un concediu de două săptămâni, parlamentarul USR a spus că instituția poate funcționa în continuare.

„E fabulos. Noi după ședința de plen vom merge toți parlamentarii la Avocatul Poporului, am formulat o sesizare în aceste sens și îi vom depune o sesizare pentru a sesiza CCR. Avocatul Poporului nu e Victor Ciorbea, e o instituție și cine îi ține locul, adjunctul trebuie să ia o decizie în acest sens”, a indicat Stelian Ion.

Președintele USR Dan Barna a menționat că „tocmai a trecut pensia specială pentru Avocatul Poporului”.

„Cumva e o reacție pe care o anticipam de la persoana Victor Ciorbea și instituția are obligația să funcționeze și să dea curs unei solicitări. E clar că OUG cum e acum e din prostie sau din rea -voință. Noi, cei de la USR spunem că este rea-voință”, a indicat Barna.

Partidul Național Liberal va depune miercuri, ora 15:00, o sesizare la Avocatul Poporului, prin care solicită contestarea la Curtea Constituțională a Ordonanței de Urgență care modifică Legile Justiției, adoptată, luni, de Guvern.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiției care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privința detașărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-șefi vor fi transmise în direct, arhivate și văzute de oricine și că ministrul poate sesiza Inspecția Judiciară. Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc și pașii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-șefi, care vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine.

Schimbări sunt și în ceea ce privește detașările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detașările de la parchete, ci Secția pentru Procurori a CSM. La DIICOT și DNA, crește vârsta la 10 ani de experiență în profesie, pentru a accede în funcția de procuror la aceste structuri.

Ordonanța de urgență prevede și o serie de modificări în ceea ce pruvește amânarea pensionării anticipate a magistraților. Dacă varianta inițială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019. Actul normativ a intrat marți în vigioare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.