Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile cresc în Marea Baltică - Armata Suediei va desfăşura un sistem de apărare cu rachete sol-aer modernizat în insula Gotland

cdnph.upi.com
rachete

Armata Suediei a anunţat luni că va desfăşura un sistem de apărare cu rachete sol-aer modernizat în insula Gotland din Marea Baltică, un nou semn al tensiunilor cu Rusia din regiune, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Noul sistem, dezvoltat şi construit de firma de apărare Saab, înlocuieşte armele mobile antiaeriene cu care erau echipate până acum forţele armate suedeze din Gotland.

"Gotland este o zona importantă din punct de vedere militar şi strategic", a precizat într-un comunicat Micael Byden, comandantul Forţelor Armate Suedeze.

"Poziţia geografică îi conferă insulei avantaje militare semnificative în privinţa protecţiei şi controlului asupra traficului pe mare, spaţiului aerian din Marea Baltică şi abilităţii de a instala unităţi militare", se mai menţionează în comunicat.

Deşi nu este stat membru al NATO, Suedia are legături puternice cu Alianţa Nord-Atlantică şi a început să îşi dezvolte forţele armate, după decenii de când neglijează acest domeniu, în contextul îngrijorării tot mai mari privind acţiunile Rusiei din regiunea Mării Baltice.

La începutul acestui an, Suedia l-a convocat pe ambasadorul Rusiei după ce un avion de luptă rus a şicanat un avion militar suedez în spaţiul aerian internaţional deasupra regiunii Baltice, zburând la o distanţă de doar 20 de metri.

În ultimii ani, Suedia s-a plâns de mai multe incidente în care au fost implicate avioane militare ruseşti, inclusiv încălcări ale spaţiului aerian al Suediei.

Gotland se află la circa 330 de kilometri de enclava Kaliningrad, unde este instalată Flota Rusiei la Marea Baltică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.