Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile se acutizează în Balcanii de Vest - Pristina acuză Serbia că plănuieşte să anexeze nordul Kosovo

Britannica
kosovo-razboi

Premierul kosovar Albin Kurti a declarat luni că recentul "atac terorist" comis de un comando puternic înarmat face parte dintr-un "plan mai amplu" al Serbiei care vizează "anexarea" nordului Kosovo, cu populaţie majoritar sârbă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Pe baza documentelor confiscate, poliţia din Kosovo a confirmat că atacul terorist (din Banjska) face parte dintr-un plan mai amplu de anexare a nordului Kosovo printr-un atac coordonat asupra a 37 de poziţii", a scris Kurti pe reţeaua de socializare X.

Potrivit acestuia, planul a fost "crearea unui coridor către Serbia" pentru a "permite aprovizionarea cu arme şi trupe".

Kurti a publicat imagini surprinse de o dronă despre care, susţine el, arată paramilitari sârbi în timp ce se antrenează înaintea atacului din 24 septembrie din nordul Kosovo, relatează dpa.

"Teroriştii care au comis atacurile s-au antrenat la Pasuljanske Livade, una dintre bazele cheie ale armatei sârbe", a mai scris premierul kosovar pe reţeaua X. Imaginile au fost suprinse cu aproximativ patru zile înainte de atac, a mai precizat el într-o postare în limba engleză.

"Atacurile s-au bucurat de sprijinul şi planificarea deplină a statului sârb", a adăugat Kurti.

În atacul de pe 24 septembrie, un comando format din zeci de bărbaţi puternic înarmaţi a ucis un poliţist albanez kosovar şi a rănit un altul într-o ambuscadă în apropiere de satul Banjska, în nordul Kosovo.

Trei membri ai comandoului, toţi sârbi kosovari, au fost ucişi şi alţi trei au fost arestaţi în timpul unei operaţiuni lansate ulterior de forţele speciale ale poliţiei kosovare.

O treime din cei aproximativ 120.000 de sârbi din Kosovo (1,8 milioane de locuitori) trăiesc în această regiune de graniţa cu Serbia, unde Pristina doreşte să-şi instituie suveranitatea.

Sprijiniţi de Belgrad, ei refuza orice supunere faţă de guvernul din Kosovo, o fostă provincie sârbă cu majoritate albaneză care şi-a proclamat independenţa în 2008, niciodată recunoscută de Serbia.

Statele Unite, principalul aliat al Kosovo, au avertizat vineri cu privire la o "desfăşurare militară de amploare sârbă de-a lungul graniţei cu Kosovo" şi au cerut Serbiei "să-şi retragă trupele".

La rândul său, duminică, NATO a anunţat că misiunea sa din Kosovo, formată din 4.500 de militari, va fi consolidată cu 600 de militari britanici, dintre care 400 se află deja acolo, în cadrul unui exerciţiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.