Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile stau să explodeze! Coreea de Nord, după demonstrația de forță comună SUA-Coreea de Sud: Situaţia e la 'linia roşie extremă'

KGNA
Kim Jong Un

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat joi că exerciţiile efectuate de Statele Unite şi aliaţii sud-coreeni au împins situaţia către o "linie roşie extremă" şi ameninţă să transforme peninsula într-un "arsenal de război imens şi o zonă de război şi mai critică", relatează Reuters.

Coreea de Nord va răspunde la orice mişcare militară a Statelor Unite şi are strategii puternice de contracarare, inclusiv "cea mai copleşitoare forţă nucleară", dacă este necesar, ameninţă Phenianul.

"Situaţia militară şi politică din peninsula coreeană şi din regiune a ajuns la o linie roşie extremă, din cauza nesăbuitelor manevre de confruntare militară şi a actelor ostile ale SUA şi ale forţelor sale vasale", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Declaraţia, transmisă de agenţia de ştiri a statului nord-coreean, KCNA, precizează că Phenianul nu este interesat de dialog atât timp cât Washingtonul desfăşoară politici ostile.

La Washington, Casa Albă a respins declaraţia nord-coreeană şi a reiterat disponibilitatea de a se întâlni cu diplomaţii nord-coreeni "la un moment şi într-un loc convenabil pentru ei".

"Am precizat că nu avem nicio intenţie ostilă faţă de Republica Populară Democrată Coreeană şi ne dorim o diplomaţie serioasă şi susţinută pentru a aborda întreaga gamă de probleme care preocupă ambele ţări şi regiunea", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Declaraţia nord-coreeană menţionează vizita la Seul din această săptămână a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin. Marţi, Austin şi omologul său sud-coreean au promis să extindă exerciţiile militare şi să desfăşoare mai multe "active strategice", cum ar fi portavioane şi bombardiere cu rază lungă de acţiune, pentru a contracara dezvoltarea de arme de către Coreea de Nord şi pentru a preveni un război.

"Aceasta este expresia vie a scenariului periculos al SUA, care va avea ca rezultat transformarea peninsulei coreene într-un arsenal de război uriaş şi într-o zonă de război şi mai critică", se arată în comunicatul nord-coreean.

SUA au 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud, moştenire a Războiului din Coreea din 1950-1953, care s-a încheiat printr-un armistiţiu, şi nu printr-un tratat de pace.

"Respingem ideea că exerciţiile noastre comune cu partenerii din regiune ar fi o provocare. Sunt exerciţii de rutină, în deplină concordanţă cu practicile din trecut", se arată în declaraţia Casei Albe.

Anul trecut, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice, care sunt interzise prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, a fost observată redeschizând situl său de testare a armelor nucleare, care fusese închis, ceea ce a generat suspiciuni privind efectuarea unui test nuclear, pentru prima dată după 2017.

La New York, ministrul de externe al Coreei de Sud, Park Jin, s-a întâlnit miercuri cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi a cerut ca ONU să acorde în continuare atenţie provocărilor recente ale Coreei de Nord şi să aplice sancţiunile împotriva regimului de la Phenian. Guterres a declarat că orice reluare a testelor nucleare de către Coreea de Nord ar fi o lovitură devastatoare pentru securitatea regională şi internaţională şi a reafirmat sprijinul pentru construirea unei păci durabile în peninsula coreeană, potrivit biroului lui Park.

Şeful diplomaţiei de la Seul se află într-o vizită de patru zile în Statele Unite, care va include o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken, vineri, la Washington.

Miercuri, Statele Unite şi Coreea de Sud au efectuat un exerciţiu aerian comun cu bombardiere americane B-1B şi avioane de luptă invizibile F-22, precum şi cu avioane F-35 din ambele ţări, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării. "Exerciţiile aeriene combinate arată voinţa şi capacitatea SUA de a oferi o descurajare extinsă, puternică şi credibilă împotriva ameninţărilor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord", a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.