Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Baconschi: Manualele de religie nu trebuie 'hipsterizate' ca să fie cool

manual religie

Teologul Teodor Baconschi a declarat sâmbătă la Prima TV că manualele de religie ar trebui concepute într-o manieră mult mai atractivă pentru tânăra generaţie, totuşi fără să fie ”cool în sensul unei hipsterizări a lor, adică să-l vezi pe Iisus pe trotinetă electrică”, conform news.ro.

„Ora de religie în şcoală. E un subiect pentru care aş fi favorabil, dacă ar fi făcut într-o manieră mai puţin Ion Creangă, aşa. Totuşi, copiii din generaţiile actuale sunt bombardaţi informaţional la vârsta când n-au încă discernământ, n-au criterii de selecţie şi ierarhizarea informaţiilor pe care le primesc, nici de evaluare critică a lor, nici de respingere a falsului, dar prin familie, prin prieteni, prin şcoală încep oricum să-şi formeze discernământul. Prin urmare sunt critici. Copiii noştri se maturizează mai repede, prin urmare şi manualele de religie ar trebui să fie nu cool în sensul unei ”hipsterizări” a lor, adică să-l vezi pe Iisus pe trotinetă electrică. Nu falsificăm istoria, contextul de arheologie biblică, tot ce ţine de tradiţie în datele ei fundamentale, dar poţi să prezinţi lucrurile în dialogul teologie-ştiinţă (pe care Vaticanul îl organizează în cadrul unei ditamai Academii de decenii întregi), în paralel cu istoria ideilor, în oglindă către alte religii. Poţi să concepi aceste manuale şi să le faci extrem de atractive”, a spus Teodor Baconschi.

Cultură biblică

Fostul ministru de Externe este de părere că, fără cultură biblică, copiii care intră într-un muzeu de artă europeană riscă să nu înţeleagă nimic.

„De fapt, când descoperi faptul religios din perspectiva antropologică, această perenitate a lui ”homo religiosus”, îţi dai seama că e o cheie formidabilă pentru a înţelege simbolismul, imaginarul, resorturile adânci ale fiecărei culturi şi civilizaţii. Nu poţi să-i lipseşti pe copii de acest orizont, să intre într-un muzeu de artă europeană şi să nu înţeleagă nimic. Dacă nu ai cultură biblică, evident nu înţelegi 80% din ce se află pe pereţi”, a susţinut Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican.

”Da, pledoaria mea este pentru aceste ore. Ar trebui să abordăm raţional lucrurile, să discute Ministerul Educaţiei, Patriarhia, părinţi, asociaţii, copiii să fie întrebaţi. Manualele trebuie actualizate, asta e clar. Oricum, materia e opţională. Nimeni nu poate spune, aşa cum fac unii radicali de stânga: ”Este o lovitură de stat contra democraţiei, este o teocraţie!”. Nici pomeneală. Vedem foarte bine că Biserica Ortodoxă şi celelalte biserici şi culte legale din România s-au adaptat rezonabil la pluralismul democratic”, a conchis politologul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.