Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleșcanu: România este unul dintre jucătorii-cheie în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră

Teodor Melescanu

România este unul dintre jucătorii-cheie în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră, în această regiune existând "multe activităţi de tip hibrid" în ultimii ani, a declarat, joi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, în deschiderea "Atlantic-Black Sea Security Forum", potrivit Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, centrul de gravitaţie se mută din zona Atlanticului către o regiune mică, numită Marea Neagră", a afirmat şeful diplomaţiei române. El a spus că motivele acestei "mutări" sunt faptul că la Marea Neagră este graniţa de est a NATO, dar şi activităţile hibride din zonă. 

"În ultimii 10 ani am avut multe activităţi de tip hibrid în regiunea noastră. Vorbesc despre Georgia, Ucraina şi mă gândesc şi la conflictele îngheţate din Transnistria, Armenia şi Azerbaidjan şi multe alte locuri", a punctat el. 

Astfel, Meleşcanu s-a referit şi la situaţia din Crimeea. 

"Marea Neagră a fost mereu una în care au existat cooperare, schimburi culturale, legături economice din vremuri vechi până acum. Ce s-a întâmplat a fost mutarea Federaţiei Ruse în estul Ucrainei şi anexarea ilegală a Crimeii. Nu este o simplă anexare a Crimeii, este un pas către a avea un spaţiu puternic pentru echipamente militare în Marea Neagră", a susţinut el. 

Totodată, Meleşcanu a evidenţiat că regiunea Mării Negre este "unul dintre coridoarele de transport de energie din Asia Centrală şi Asia în general către Uniunea Europeană". 

"România este unul dintre jucătorii-cheie din Marea Neagră", a spus el, menţionând apartenenţa ţării noastre la NATO şi câteva dintre bazele militare ale Alianţei de pe teritoriul român.

Citește și: Legalizarea marijuanei ÎNCINGE spiritele în UDMR - Eugen Teodorovici, băgat în corzi de un fost ministru al Sănătății

Ministrul de Externe a vorbit la summit şi despre actualul context în ceea ce priveşte securitatea mondială. 

"Din păcate, securitatea care exista în timpul Războiului Rece iese din discuţie. Din păcate, acorduri foarte importante pentru dezarmare, precum INF (...) şi multe altele, nu mai există. Acest lucru a creat un vid la nivelul legislativ ce priveşte Apărarea în lumea noastră", a afirmat acesta şi a adăugat că aceste schimbări au dus la crearea de puteri regionale. 

"Cu toată modestia, România este unul dintre subiectele-cheie din regiune", a afirmat el şi a abordat şi subiectul schimbării, în prezent, a tacticilor de război. 

"Trebuie să înţelegem că esenţa însăşi a războiului se schimbă. Înainte, când aveam războaie convenţionale, armatele se înfruntau, vorbeam de arme, avioane şi altele. Astăzi suntem foarte conştienţi de faptul că războiul clasic, cum era înainte, nu mai există. Vorbim acum de război hibrid, comunicare strategică, construirea rezilienţei", a mai afirmat ministrul. 

Relaţia transatlantică a fost un alt subiect abordat de Teodor Meleşcanu în. 

"Atunci când vorbim despre conflictele existente, fie ele economice sau de altă natură, trebuie să recunoaştem că Uniunea Europeană şi ţările europene, în general, sunt practic un aliat natural al Statelor Unite ale Americii. Trebuie să recunoaştem asta şi de aceea, pentru România, relaţia transatlantică este unul dintre stâlpii de bază ai securităţii sale", a mai susţinut Meleşcanu. 

El a făcut referire şi la libertatea din interiorul NATO care oferită statelor membre. 

"Avem un avantaj, suntem de partea bună a baricadei. Toţi membrii NATO şi ai Uniunii Europene în general promovează ideea respectării în totalitate a regulilor trasate de dreptul internaţional şi de asemenea suntem susţinători convinşi ai ideii că fiecare ţară are dreptul să fie liberă să îşi determine viitorul. Acestea sunt acorduri de bază, din punctul nostru de vedere, pentru tot ce facem în viitor", a subliniat şeful diplomaţiei române. 

Totodată, a evocat şi Articolul 5 al Tratatului. 

"Dacă vă uitaţi la ţări şi la cele mai recente operaţiuni militare, observaţi că toată lumea încearcă să se menţină sub ceea ce este demarcat în Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. NATO este cea mai importantă şi cea mai de succes alianţă la nivel mondial. Toată lumea încearcă să nu treacă linia roşie, marcată de Articolul 5", a spus ministrul de Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.