Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu a pledat pentru pentru menţinerea sprijinului UE în relaţia cu Ucraina la reuniunea CAE de la Bruxelles

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), context în care şeful diplomaţiei române a pledat pentru menţinerea atenţiei şi sprijinului UE, astfel încât procesul de implementare a Acordului de Asociere/Acordului de Liber Schimb să continue în relaţia cu Ucraina. Potrivit unui comunicat al MAE, temele principale aflate pe agenda miniştrilor de Externe europeni au vizat ultimele evoluţii din cadrul unor dosare de interes, precum situaţia din Ucraina, Siria şi Iran, conform Agerpres.

"În cadrul discuţiilor, miniştrii au agreat şi o declaraţie comună referitoare la atacul de la Salisbury, prin care au condamnat în mod ferm utilizarea unei arme chimice pe teritoriul european luând în mod foarte serios evaluarea Marii Britanii cu privire la probabilitatea mare privind responsabilitatea Federaţiei Ruse. Au salutat disponibilitatea Marii Britanii de a coopera îndeaproape cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) în cadrul anchetei şi au cerut Rusiei să răspundă urgent întrebărilor ridicate de partea britanică şi comunitatea internaţională, precum şi de a oferi imediat informaţii complete cu privire la programul Novichok către OPCW. A fost exprimată solidaritatea deplină a UE cu Marea Britanie, inclusiv în eforturile sale de a aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili", se arată în comunicat.

Totodată, miniştrii de Externe au discutat pe marginea ritmului şi a perspectivelor de avansare a reformelor în Ucraina, cât şi despre situaţia de securitate din estul ţării. "A fost reiterată cu fermitate poziţia principială a UE de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei, în contextul celei de-a patra comemorări a momentului (18 martie 2018)", precizează MAE.

Potrivit sursei citate, în privinţa reformelor, a reieşit că este esenţial ca "statul ucrainean să menţină un ritm accelerat al acestora, care să genereze progrese tangibile, inclusiv în lupta împotriva corupţiei, de natură să contribuie la consolidarea rezilienţei Ucrainei". "UE rămâne pregătită să utilizeze întreg instrumentarul pentru a sprijini reformele din Ucraina, inclusiv prin formate adecvate în contextul Parteneriatului Estic. Discuţia a atins şi aspectul comunicării strategice în Ucraina. Ministrul Teodor Meleşcanu a pledat pentru menţinerea atenţiei şi sprijinului UE, astfel încât procesul de implementare a Acordului de Asociere/Acordului de Liber Schimb să continue, contribuind la modernizarea instituţiilor în beneficiul final al cetăţenilor din statul vecin şi partener", se menţionează în comunicat.

În cadrul reuniunii, şefii diplomaţiilor europene au discutat pe marginea evoluţiilor recente din Siria, împreună cu trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care a prezentat evaluările privind situaţia din teren şi stadiul negocierilor politice. "Schimbul de opinii s-a axat asupra evoluţiilor de securitate din Ghouta de Est, Idlib şi Afrin, care au agravat situaţia umanitară, precum şi asupra procesului politic, inclusiv în vederea pregătirii celei de a doua Conferinţe de la Bruxelles privind Siria. A fost exprimată în mod unanim îngrijorarea faţă de deteriorarea generalizată a situaţiei de securitate din Siria. A reieşit că singura soluţie care poate pune capăt conflictului şi suferinţei populaţiei siriene este cea politică, în conformitate cu Rezoluţia nr. 2.254 a CS al ONU. A fost reiterată importanţa agregării unui sprijin cât mai larg şi viabil pentru procesul politic mediat de ONU, în formatul negocierilor de la Geneva", mai arată MAE.

MAE informează că, în cadrul reuniunii, dezbaterea privitoare la Iran a evidenţiat importanţa fundamentală a continuării implementării depline şi stricte a angajamentelor asumate de Teheran, în conformitate cu Planului comun de acţiune cuprinzător (JCPOA) şi a Rezoluţiilor ONU, pentru consolidarea încrederii că programul nuclear iranian vizează strict scopuri civile.

De asemenea, în cadrul dejunului de lucru, miniştrii de Externe europeni au avut un schimb de opinii cu omologul sud-coreean referitor la dinamica evoluţiilor în Peninsula Coreeană, din perspectiva redinamizării dialogului Pyongyang - Seul şi a negocierilor directe intercoreene.

Conform comunicatului, în marja CAE, ministrul român al Afacerilor Externe a participat la un mic-dejun de lucru în format Grupul de Prieteni ai Ucrainei, organizat de ministrul de Externe lituanian, Linas Lincevicius, la care a fost prezent şi ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.