Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu, discuţii despre relaţiile UE - Africa, la reuniunea CAE

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, unde a vorbit despre relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Africa, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.

Discuţiile pe marginea relaţiilor UE - Africa au relevat oportunitatea organizării summit-ului Uniunea Africană - Uniunea Europeană şi relevanţa lui pentru consolidarea parteneriatului cu Africa. Miniştrii prezenţi la reuniune au evidenţiat importanţa unei vecinătăţi stabile, sigure şi prospere, reiterând totodată interesul real al UE de a veni în sprijinul tuturor solicitărilor de consolidare instituţională şi dezvoltare economică din partea statelor de pe continentul african, arată sursa citată.

În context, ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat sprijinul activ pentru dezvoltarea relaţiilor UE - Africa şi a subliniat importanţa viitorului summit în identificarea unor proiecte concrete, în special pentru generaţia tânără, care constituie de altfel principala temă a viitoarei reuniuni la nivel înalt.

El a arătat că este necesară o cooperare sporită pentru a obţine progrese pe toate palierele: pace şi securitate, guvernanţă, investiţii şi locuri de muncă, dezvoltarea competenţelor, respectiv migraţie şi mobilitate. Ministrul a prezentat rezultatele remarcabile ale unor iniţiative recente ale României, respectiv cea de-a 11-a ediţie a programului de pregătire "Reconstrucţie şi stabilizare post-conflict. Consolidarea rezilienţei", precum şi Conferinţa femeilor francofone.

În cadrul discuţiei privind comunicarea strategică, miniştrii au explorat modalităţile optime de consolidare instituţională şi de coordonare a politicilor în domeniu, între statele membre şi la nivelul UE, pentru a răspunde mai bine nevoilor de informare şi de transparenţă ale cetăţenilor UE şi din statele partenere, dar şi pentru promovarea mai clară a politicilor europene în exterior.

Au fost evaluate aspectele ce ţin de structura instituţională şi modalităţile de finanţare corespunzătoare la nivelul UE. A reieşit şi necesitatea consolidării instituţiilor de media independente, pentru a contracara mai eficient ştirile false şi campaniile de dezinformare. Ministrul de Externe român a evidenţiat importanţa unei abordări unitare a UE în domeniu şi necesitatea cooperării cu NATO. Ministrul a arătat că România consideră prioritară consolidarea rezilienţei statelor membre şi a celor partenere, subliniind că o atenţie deosebită trebuie acordată statelor din vecinătatea estică şi din Balcanii de Vest, mai precizează MAE.

În marja reuniunii CAE, miniştrii de Externe bulgar, Ekaterina Zaharieva, şi suedez, Margot Wallström, au găzduit un mic-dejun de lucru la care invitaţi speciali au fost ministrul de Externe macedonean Nikola Dimitrov, respectiv vice-premierul pentru afaceri europene Bujar Osmani. A reieşit sprijinul general pentru continuarea consecventă a evoluţiilor pozitive din ultima perioadă, astfel încât să fie suficiente argumente pentru deschiderea cât mai curând a negocierilor de aderare la UE. Oficialul român a încurajat autorităţile din cadrul Guvernului de la Skopje să folosească oportunităţile de cooperare şi de sprijin, pe care UE şi statele europene, inclusiv România, le oferă reformelor de modernizare a ţării. În acest context, el a arătat disponibilitatea Bucureştiului de a oferi sprijinul şi expertiza dobândite în procesul de aderare a ţării noastre la UE şi NATO, mai precizează MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.