Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu: 'România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare'

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare, afirmă ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, într-un mesaj adresat cu ocazia celebrării la 19 august, a Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Afacerilor Externe remis, sâmbătă, AGERPRES, instituţia salută celebrarea Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară şi aduce un omagiu tuturor persoanelor care îşi asumă riscuri şi sacrificii personale pentru a reduce suferinţa şi a ajuta victimele conflictelor, violenţelor sau dezastrelor naturale.

Citește și: Anunț de ULTIMĂ ORĂ al MAI: Trei sedii ale Pașapoartelor se închid pentru a fi deschis unul într-un mall

"Sub îndemnul campaniei 'Not A Target', lansată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2017 pentru marcarea Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară, MAE se alătură campaniei globale având ca scop conştientizarea importanţei protecţiei civililor, copiilor, femeilor, a lucrătorilor umanitari şi din domeniul medical, aducând un omagiu tuturor persoanelor care sprijină acţiunile umanitare. Într-un context geopolitic marcat de crize de mare amploare, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare şi îşi asumă contribuţii concrete în procesul de partajare a responsabilităţii statelor pe palierul umanitar", afirmă Teodor Meleşcanu, citat în comunicat.

Potrivit sursei menţionate, conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), începând cu luna ianuarie 2017, numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar a crescut cu 12,5 milioane de persoane, ajungând la 141,1 milioane de persoane în 37 de ţări, iar bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor minime de asistenţă umanitară în 2017 este în acest moment de 23.5 miliarde de dolari, fiind finanţat până în prezent în proporţie de 26%.

Totodată, informează MAE, în anul 2017, România acordă asistenţă umanitară în beneficiul refugiaţilor din Siria în valoare de 5.3 milioane de euro pentru atenuarea efectelor generate de conflict asupra copiilor şi asupra populaţiei siriene aflată pe teritoriile statelor învecinate, demonstrând angajarea activă a ţării noastre la eforturile comunităţii internaţionale de gestionare a crizelor umanitare.

În acelaşi context, ministrul Meleşcanu a subliniat că România "condamnă cu fermitate atacurile şi ameninţările îndreptate împotriva lucrătorilor umanitari şi solicită respectarea necondiţionată a dreptului internaţional umanitar, inclusiv asigurarea protecţiei civililor".

Data de 19 august a fost aleasă Ziua mondială pentru asistenţă umanitară, prin rezoluţia Adunării Generale a ONU A/RES/63/139 din 2008, pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistenţă a ONU din Bagdad, soldat cu moartea a 22 de persoane şi rănirea a peste 100.

Citește și: Un ROMÂN a REVOLUȚIONAT medicina! Descoperirea care spune ADIO CANCERULUI

Ziua mondială pentru asistenţă umanitară are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la importanţa activităţii umanitare şi a cooperării internaţionale în acest domeniu.

Potrivit MAE, în perioada 2014-2017, România a acordat asistenţă umanitară în valoare de aproximativ 11.2 milioane de euro unui număr de 12 state aflate în situaţii de criză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.