Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu: 'UE şi ASEAN împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale şi se confruntă cu provocări similare'

Teodor Melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a abordat la Bruxelles perspectiva stabilirii parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Asia de Sud-Est, evidenţiind faptul că UE şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale şi se confruntă cu provocări similare, informează MAE, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, Teodor Meleşcanu a condus delegaţia României la cea de-a 22-a Reuniune ministerială Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (UE-ASEAN), care s-a desfăşurat luni la Bruxelles şi care a avut ca temă principală de dezbatere relaţia UE-ASEAN şi avansarea colaborării spre încheierea unui parteneriat strategic biregional.

În intervenţia sa, şeful delegaţiei române a abordat perspectiva stabilirii parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi ASEAN, care va reflecta relevanţa celor două organizaţii în arhitectura regională şi globală. Sub sloganul Preşedinţiei României a Consiliului UE, Coeziunea, o valoare comună europeană, ministrul român al afacerilor externe a subliniat valenţele acesteia pentru relaţiile dintre UE şi ASEAN.

"UE şi ASEAN împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale şi se confruntă cu provocări similare. Este necesară o abordare comună a temelor globale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea cibernetică şi combaterea extremismului. Toate acestea bazate pe susţinerea unor obiective comune: promovarea multilateralismului, a integrării regionale, a comerţului deschis şi echitabil, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a soluţionării paşnice a disputelor", a declarat Meleşcanu.

Ministrul a punctat provocările de securitate din vecinătatea europeană şi preocuparea comună privind securitatea cibernetică, făcând apel la o abordare solidară UE-ASEAN. Totodată, s-a referit şi la oportunităţile de colaborare biregională din domeniul conectivităţii, inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunea interumană a conectivităţii, în cadrul căreia educaţia deţine un rol cheie.

Concluziile Reuniunii ministeriale au vizat aprofundarea relaţiilor UE-ASEAN în 2019. Consiliul UE a reiterat sprijinul acordat pentru integrarea regională a ASEAN şi a subliniat importanţa promovării unor legături mai strânse privind comerţul şi investiţiile cu ASEAN, reamintind angajamentul său de a consolida cooperarea în domeniul securităţii, precizează MAE.

În marja reuniunii, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Malaysiei, Dato' Saifuddin Abdullah. Cu acest prilej, Teodor Meleşcanu a reiterat interesul României pentru dezvoltarea dialogului politic şi a cooperării economice bilaterale. A subliniat prioritatea acordată de România aspectelor privind comutarea sentinţei celor doi cetăţeni români condamnaţi definitiv la moarte în Malaysia şi asigurarea unui tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deţinut, aflat încă în curs de judecată. De asemenea, ministrul Teodor Meleşanu a exprimat apreciere pentru colaborarea excelentă dintre cele două state în cadrul organizaţiilor internaţionale, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.