Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu, vizită oficială la Tallinn: A inaugurat Ambasada României

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a efectuat luni şi marţi o vizită oficială în Estonia, la invitaţia omologului său Sven Mikser, a informat MAE. Conform sursei citate, programul vizitei a inclus întrevederi cu prim-ministrul Republicii Estonia, Juri Ratas, cu preşedintele Parlamentului, Eiki Nestor, consultări şi un dejun de lucru cu ministrul Afacerilor Externe, Sven Mikser.

Totodată, Meleşcanu a inaugurat Ambasada României la Tallinn şi a vizitat Centrul de Excelenţă NATO în domeniul Securităţii Cibernetice (CCDCOE). "Inaugurarea Ambasadei României la Tallinn reprezintă un moment simbolic pentru relaţiile dintre cele două state, care au fost stabilite iniţial în 1924 şi reluate la 13 septembrie 1991, când România a recunoscut noul stat suveran eston. Evenimentul are loc la câteva luni după inaugurarea Ambasadei Estoniei la Bucureşti, în noiembrie 2016, şi astfel, pentru prima oară în istoria relaţiilor româno-estone, vor funcţiona, simultan, misiuni diplomatice în ambele capitale", se arată în comunicat.

Potrivit MAE, convorbirile purtate de şeful diplomaţiei române cu oficialii estoni au evidenţiat relaţiile foarte bune dintre cele două ţări şi similitudinea de opinii pe majoritatea dosarelor de actualitate europene şi internaţionale. Totodată, ministrul Meleşcanu a transmis prim-ministrului eston şi preşedintelui Parlamentului de la Tallinn invitaţii din partea omologilor români de a efectua vizite în ţara noastră, în perioada următoare. "Ambele părţi au apreciat că relaţiile economice beneficiază de un important potenţial de dezvoltare, context în care ministrul român a arătat că dinamizarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări este unul din obiectivele ambasadei nou deschise a României la Tallinn. De asemenea, alte domenii identificate de cele două părţi în care cooperarea româno-estonă poate deveni mult mai dinamică sunt turismul şi schimburile culturale", se precizează în comunicat.

Potrivit MAE, Meleşcanu a reliefat şi interesul României pentru experienţa estonă în materie de e-government şi pentru organizarea de schimburi de bune practici, punctând interesul ţării noastre pentru digitalizarea serviciilor publice. "Discuţiile cu demnitarii estoni au abordat, totodată, priorităţile Preşedinţiei estone a Consiliului Uniunii Europene (semestrul II, 2017), precum şi ale viitoarei Preşedinţii române (semestrul I, 2019). Ministrul Meleşcanu a transmis susţinerea României pentru obiectivele Preşedinţiei estone şi a salutat cooperarea dintre cele două părţi în pregătirea exercitării, pentru prima dată, a preşedinţiei rotative a Consiliului UE", se menţionează în comunicat.

Meleşcanu a subliniat şi importanţa coordonării între cele două capitale pe teme de interes comun, precum viitorul UE, Brexit şi securitatea internă a UE. "Înalţii demnitari au reiterat importanţa acordată Vecinătăţii estice şi au abordat, în context, perspectivele viitorului Summit al Parteneriatului Estic (din noiembrie 2017), accentuând necesitatea stabilirii unor obiective ambiţioase şi pragmatice, în beneficiul cetăţenilor din aceste state. Discuţiile au subliniat sprijinul comun pentru parcursul european al Republicii Moldova şi au evidenţiat importanţa continuării procesului de reformă şi a consolidării statului de drept", se afirmă în comunicat.

Convorbirile au vizat şi situaţia din Balcanii de Vest, fiind subliniată importanţa menţinerii stabilităţii şi securităţii în statele din regiune, a continuării procesului de extindere şi a sprijinului pentru implementarea reformelor. Totodată, potrivit MAE, a fost evidenţiată importanţa relaţiei transatlantice şi a cooperării în cadrul NATO, reieşind interesul comun pentru consolidarea prezenţei aliate pe flancul estic. În cadrul vizitei la Centrul de Excelenţă NATO în domeniul Apărării Cibernetice de la Tallinn, Meleşcanu a subliniat rolul semnificativ al diplomaţiei în domeniul securităţii cibernetice, alături de instituţiile de profil, şi a exprimat interesul României de a adera, în viitorul apropiat, la CCDCOE, în calitate de ''naţiune sponsor".

Participarea la activităţile CCDCOE va aduce avantaje reciproce atât pentru România, care va avea posibilitatea de a beneficia de expertiza în domeniul securităţii cibernetice, cât şi pentru Centrul de Excelenţă NATO, prin valoarea adăugată adusă de experţii români, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.