Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Melșcanu este mulțumit de noul buget al MAE - E mai mare cu 27, 3% față de bugetul anului trecut

Teodor Melescanu

Comisiile reunite pentru Politică Externă au avizat, luni, favorabil, proiectul de buget pe 2019 pentru Ministerul Afacerilor Externe. Teodor Meleșcanu a precizat că bugetul alocat MAE este de 1 miliard de lei, cu 27, 3% mai mare față de anul trecut, potrivit mediafax.

Comisiile reunite pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senat au avizat bugetul MAE cu 12 voturi „pentru” și 8 voturi „împotrivă”. Avizul dat de comisiile de specialitate este consultativ.

Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a precizat că bugetul alocat MAE este de 1 miliard de lei, cu 27, 3% mai mare față de anul trecut.

„Suma totală care este alocată pentru ministerul Afacerilor externe din bugetul de stat pe 2019 reprezintă 1 miliard de lei, deci, practic, 230 milioande de euro. E mai mare cu 27, 3% față de bugetul anului trecut. Iar din punct de vedere al proporției noatre în buget, noi reprezentăm 0,1 % din PIB. Ca să vă faceți o idee, ministerul Apărării are 2% (din PIB - n.r.). Acestă creștere de peste 27% se datorează câtorva elemente: majorarea salariilor începând cu 1 ianuarie, prin efectul legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, alocări pentru cheltuieile specifice aferente activităților României de exercitare a președinției Consiliului UE, alocări de fonduri pentru două tururi de alegeri în 2019: alegeri euorparlamentare și alegerile prezidențiale, alocări de fonduri pentru modernizarea și reabilitarea imobilielor din străinătate care sunt în proprietatea statului român, în special, cele care reprezintă monumente istorice sau monumente de patrimoniu UNESCO și, în fine, înnoirea parcului auto de la misiunile diplomatice ale României, pentru a diminua cheltuielile de exploatare și de întreținere. Avem 170 de misiuni diplomatice, ambasade și consultate generale”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la ședința Comisiilor reunite pentru Politică Externă

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Parisul este prioritatea zero, adăugând că „un lucru este important - renovarea imobiliul (Ambasada României de la Paris n.r.) care face parte din patrimoniul UNESCO”.

De altfel, Tedor Meleșcanu a punctat că la minister sunt asigurate toate fondurile pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru Parteneriatul Estic.

Conducerea Parlamentului a aprobat, sâmbătă, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019. Amendamentele au fost depuse până luni, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri.

Potrivit programului de dezbatere și adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, parlamentarii au putut depune amendamente până luni, la ora 12.00, urmând ca până la ora 14.00 acestea să fie centralizate.

Comisiile de specialitate din Parlament au început să da avize luni, de la ora 15.00.

Marți și miercuri comisiile de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Ședința comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea și adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.