DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Teodorovici obține votul senatorilor - Vama, la un pas să intre sub autoritatea ministrului de Finanțe

Guvernul Romaniei
Eugen Teodorovici

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul inițiat de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici prin care Autoritatea Vamală Română (AVR) va fi în subordinea Ministerului de Finanțe, conform Mediafax.

Senatul a adoptat, miercuri, cu 54 de voturi "pentru" 27 "contra" și două abțineri propunerea legislativă pentru înființarea Autorității Vamale Române.

Proiectul urmărește să stabilească cadrul legal pentru acordarea mandatelor de reprezentare în instanță și în raport de instituția nou înființată, întrucât există premisele ca reprezentarea uneia dintre cele doua instituții să fie realizată de către cealaltă în anumite situații, conform expunerii de motive a inițiativei legislative.

„Se înființează Autoritatea Vamală Română, denumită în continuare Autoritatea, ca organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanțelor Publice și finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, ca efect al reorganizării prin divizare parțială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, prevede proiectul de lege, modificat în Comisia de buget.

Tragere la sorți la ÎCCJ - Cine o înlocuiește pe judecătoarea care l-a condamnat pe Vâlcov şi l-a achitat pe Tăriceanu

Autoritatea Vamală Română îndeplinește rolul de organ fiscal central, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

Totodată, Autoritatea ar prelua de la ANAF și unitățile subordonate acesteia, activitatea, posturile și personalul structurilor vamale, respectiv Direcția Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenției, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, potrivit sursei citate.

Potrivit unui amendament adoptat, marți, în Comisia de buget, Autoritatea Vamală Română ar urma să preia și câinii detectivi antrenați din structura ANAF.

Potrivit proiectului de lege, Autoritatea Vamală Română este condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin deciziea primului-ministru, la propunerea ministrului Finanțelor Publice, ajutat de un vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizia prim-ministru, la propunerea ministrului Finanțelor Publice. Președintele Autorității are calitatea de ordonator terțiar de credite și poate delega această calitate în condițiile stabilite de Legea 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.

Principalele obiective ale Autorității sunt:
- protejarea intereselor financiare ale României, ale Uniunii Europene și ale statelor membre ale acesteia,
- punerea în aplicare a politicii comerciale comune și a celorlalte politici ale Uniunii cu impact asupra comerțului
- protejarea României și a UE de comerțul inechitabil și ilegal și încurajarea activitătilor economice legitime,
- garantarea securității și siguranței României, a Uniunii Europene și a rezidenților acestora, protecția mediului, în cooperare strânsă cu alte autorităti, dacă este cazul și menținerea unui echilibru adecvat între controalele vamale și facilitarea comerțului legitim.

Senatul este primul for legislativ sesizat, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.