Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodorovici vorbește despre SF: 'Inflaţia va ajunge la 12%', 'cursul de schimb al euro va fi de 6 lei', 'România va intra în recesiune', 'criza loveşte România'

teodorovici

Există voci care pun la îndoială creşterea economică prognozată pentru 2019, care confundă viziunea economică cu literatura science-fiction, fără să ţină cont de factorii care contribuie la această creştere, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în plenul reunit al Parlamentului.

"Există voci care pun la îndoială creşterea economică prognozată pentru anul 2019, care confundă viziunea economică cu literatura science-fiction, fără să ţină cont de factorii care contribuie la această creştere, de măsurile şi programele lansate de Guvern până în prezent pentru a susţine mediul de afaceri şi piaţa muncii. Acum este poate momentul să vă reamintim că şi anul 2018 a fost marcat de dezbateri largi legate de situaţia macroeconomică a României, date statistice interpretate incorect la propagandă negativă privind evoluţia anumitor parametri economici. Poate că de fapt enunţurile de tip: 'inflaţia va ajunge la 12%', 'cursul de schimb al euro va fi de 6 lei', 'România va intra în recesiune', 'criza loveşte România', sunt cele care ţin de sfera science-fiction, dacă nu ar reprezenta în realitate dovezi de rea credinţă, care au condus în ultimă instanţă la creşterea incertitudinii în rândul populaţiei şi al investitorilor şi care au generat creşterea costurilor de finanţare ale statului român", a precizat şeful de la Finanţe.

El susţine că tocmai pentru a preîntâmpina efectele negative ale prognozelor pesimiste, în cursul reuniunii Consiliului de miniştri de finanţe de la Bruxelles din 12 februarie, a propus ca toate instituţiile şi organizaţiile financiare internaţionale să aibă obligaţia ca bună practică şi respect pentru cetăţeni, să prezinte în mod transparent şi ţintele reale atinse în raport cu valorile prognozate.

Teodorovici a adăugat că la construcţia bugetului pentru anul 2019 a avut discuţii cu toate instituţiile implicate, dar "bugetul nu poate rămâne o construcţie statică când contextul este unul dinamic".

"Nu mai putem şi nu mai trebuie să alocăm resurse bugetare doar pe considerentul că anii trecuţi a fost la fel.(...) Nu trebuie să uităm că România a preluat Preşedinţia Consiliului UE, un moment important care asigură vizibilitatea acţiunilor României, pune în valoare eficienta şi determinarea poporului român, certifică aportul României la succesul proiectului european. Acesta este contextul în care noi am definit viziunea de dezvoltare a României pentru 2019, pornind de la următorii indicatori macroeconomici: creştere economică de 5,5%, o valoare a PIB de 1022,5 miliarde de lei, fiind pentru prima dată când valoarea PIB-ului depăşeste 1.000 de miliarde de lei", a spus Teodorovici.

Potrivit sursei citate, România va avea un deficit bugetar care se va reduce în 2019 la 2,55% din PIB, în limitele tratatului de la Maastricht şi un deficit de cont curent în scădere faţă de anul precedent, respectiv de 3,3 %.

"Câştigul salarial mediu net lunar este prognozat să se majoreze cu 14,9% şi include majorarea de la 1 ianuarie 2019 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.080 lei şi la 2.350 de lei pentru personalul încadrat pe funcţii, pentru care se prevede nivelul de studii superioare cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare. Numărul mediu de salariaţi continuă trendul ascendent şi se va majora cu 3,4% în 2019, ajungând la peste 5,2 milioane de salariaţi. Inflaţia prognozată va fi de 2,8% în anul 2019", a prezentat ministrul Finanţelor, datele pe care a construit bugetul pe 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.