Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodorovici vrea instalarea de scannere la punctele vamale de la frontiera cu Moldova, Ucraina şi Serbia care să verifice toate transporturile ce intră în ţară

Teodorovici1

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus vineri că intenţionează să securizeze punctele vamale de la frontiera cu Moldova, Ucraina şi Serbia, unde să fie instalate scannere pe fiecare linie de intrare în ţară, pentru a fi verificate toata transporturile. El susţine că România pierde annual un miliard de euro din contrabanda cu ţigări.

Eugen Teodorovici a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că un obiectiv important pentru anul acest şi pentru anul viitor este acela de securizare a punctele vamale de la frontiera cu Moldova, Ucraina şi Serbia.

“Un miliard de euro la bugetul de stat anual România pierde pentru faptul că sunt foarte multe produse de contrabandă, ţigări, care intră în special prin punctele de frontieră. Şi atunci, cred că un obiectiv foarte important pentru anul acesta şi anul care urmează este acela de a securiza în prima fază cel puţin partea de puncte vamale pe graniţa cu Moldova, Ucraina şi Serbia. Adică, în primul rând să avem la nivelul Ministerului de Finanţe toată infrastructura, să fie într-un singur loc. Astăzi sunt puncte vamale unde infrastructura aparţine Ministerului de Finanţe şi unele puncte vamale unde este împărţită cu Ministerul Transporturilor, cu consilii locale, Finanţe şi atunci este greu să faci o finanţare imediată atunci când e nevoie”, a afirmat Teodorovici.

El a precizat că tot ce ţine de investiţiile realizate de Ministerul de Finanţe va fi tratat ca infrastructură critică pentru ca proiectele să poată fi soluţionate cât mai rapid.

“Întreaga zonă a acestui minister de Finanţe să fie tratată ca fiind infrastructură critică pentru ca orice nevoie să poată să fie imediat soluţionată şi aici mă refer la ce nevoi avem pentru a reabilita punctele vamale şi a le echipa cu tot ce înseamnă tehnologie de ultimă generaţie: scannere fixe, scannere mobile, portabile, partea de infrastructură vamală”, a mai afirmat Teodorovici.

Întrebat dacă nu este posibil ca aceste scannere să fie stricate, ministerul Finanţelor a răspuns: “Vor fi puse pe fiecare linie de intrare în ţară încât nu poate să dea cu TIR-ul în spate să-l strice, să stea cu el pe bară. Sunt şi eu trecut prin această administraţie de foarte mulţi ani şi am văzut de-a lungul timpului multe astfel de intenţii şi vom avea soluţii la fiecare astfel de posibilă situaţie”.

Teodorovici spune că scannerele vor verifica toate transporturilor care intră în ţară, şi nu va mai fi eşantion ca până acum.

“Pe toate liniile de intrare în ţară, pe liniile vamale de care v-am spus, vor fi instalate scannere fixe ca să facem verificarea 100 la sută, şi nu pe eşantion. Dacă faci în România pe eşantion, eşantionul o fi ăla care nu găseşte nimic şi restul trec pe partea cealaltă. Miliardul de euro pe ţigări de unde credeţi că e lipsă la bugetul de stat ? Pe un astfel de mecanism”, a explicat ministrul finanţelor.

El a spus că vrea ca şi mărfuri aduse în Portul Constanţa să fie scanate în momentul în care ajung acolo, iar verificarea să nu se mai facă în port.

“Îmi doresc ca operatorul din Portul Constanţa să aibă obligaţia ca ceea ce aduce în port să fi fost deja scanat, verificat. Nu îmi faci verificarea mie aici, nu, mie trebuie să îmi confirmi că ce aduci în Portul Constanţa are verificare deja făcută şi dacă cumva din întâmplare găsesc că ce ai verificat tu, nu e verificat cum trebuie, vei avea nişte penalităţi foarte mari până chiar la renunţarea la contract”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a susţinut că doreşte o schimbare radicală de concept pe zona de vamă şi un alt sistem de management al acestor puncte vamale, astfel încât la bugetul statului să ajungă sumele care trebuie să intre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.