Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teoria lui Dan Andronic: Cum a picat Victor Ponta

sah

Directorul EVZ, Dan Andronic, spune intr-un editorial ca Victor Ponta nu ar fi pierdut alegerile prezidentiale daca citea o carte a sefului SRI.

Andronic citeaza un pasaj din cartea "Gândire strategică și relații internaționale în secolul XXI" a lui George Maior:

"Nimeni nu și-ar fi putut imagina că Facebook-ul (sau alte rețele de socializare) ar putea dezvolta foarte rapid contranarative atât de penetrante la propaganda și legitimitățile oficial impuse ale unor regimuri de altfel puternice militar, precum cel al lui Gaddafi din Libia, sau Mubarak din Egipt, astfel încât populațiile să fie capabile să mențină într-un ritm intens proteste masive de stradă, apte să contribuie mai mult sau mai puțin decisiv, la dărâmarea respectivelor dictaturi"

In editorial se spune ca prin retelele de socializare a aparut o retea a mișcărilor de protest "capabilă să organizeze forme de rezistență la presiunile clasice ale puterii" pentru ca, spre deosebire de TV si Radio, mult mai ușor de controlat, rețelele sociale sunt imprevizibile si ignora total granițele politice.

"Nu seamănă cu ceea ce s-a întâmplat între cele două tururi de scrutin?", se intreaba Andronic.

In opinia sa, mișcările anti-Roșia Montană si manifestațiile de stradă din București pentru Raed Arafat au fost primele momente cand s-au pus la punct "structuri de comunicare capabile să scoată oameni în stradă în urma unui simplu anunț pe Facebook".

"Cum s-a ajuns aici? Avem peste 8 milioane de oameni cu acces la internet. Rata de penetrare a cartelelor SIM a depășit 120% la nivelul întregii populații, iar accesarea internetului de pe telefonul mobil a devenit o banalitate, peste 70% din utilizatori făcând-o cu frecvență zilnică, atunci când se află în afara locului de muncă sau domiciliu. Iar când sunt la muncă, cred că îi vedeți și dumneavoastră...Vorbim de multe milioane de oameni care pot accesa orice tip de informație în primele minute ale difuzării ei, oameni al căror acces nu poate fi îngrădit prin măsuri administrative", spune Dan Andronic.

In urma atitudinii Guvernului fata de sectiile de vot din Diaspora, precizeaza acesta, Ponta a fost tratat "ca un fel de sosie a lui Mubarak"/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.