Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Termenele de închidere a EM Lonea și Lupeni vor fi prelungite

reuters
mina. mineri

Termenele de închidere a exploatărilor miniere Lonea și Lupeni vor fi prelungite până la finele anului 2020, respectiv până în luna iulie 2021; în acest an Ministerul Energiei alocă 60,6 milioane lei, pentru acoperirea costurilor excepţionale, conform unui proiect de act normativ potrivit mediafax.

Din suma acordată, costurile cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă vor fi 2,046 milioane lei, iar costurile cu închiderea subterană vor fi 58,589 milioane lei.

În perioada octombrie 2016-martie 2017 au existat întârzieri legate de viteza de avansare a abatajelor aflate în exploatare la EM Lupeni datorate în special unor accidente tectonice (apariţia unor falii) şi a unor infiltraţii de apă care au condus la prelungirea termenelor stabilite pentru finalizarea exploatării rezervelor pregătite la EM Lupeni.

De asemenea, în cursul lunii mai 2017 la EM Lupeni în proximitatea unui abataj aflat în exploatare au apărut fenomene de autoîncălzire a cărbunelui, fapt pentru care au fost întârziate lucrările de exploatare a cărbunelui şi se lucrează la lichidarea acestui fenomen în vederea continuării activităţii de producţie în condiţii de securitate. Acest lucru a determinat prelungirea termenului de exploatare a cărbunelui în zona abatajului menţionat anterior până la epuizarea resurselor de cărbune pregătite.

Urmare aspectelor prezentate mai sus a rezultat necesitatea prelungirii duratei de exploatare.

Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislaţiei europene , CEH a actualizat Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere pentru cele două exploatări miniere. Aceste documentaţii au făcut obiectul renotificării transmise Comisiei Europene. Planul de închidere actualizat prevedea ca încetarea activităţii de producţie la minele Lonea şi Lupeni să fie data de 31.12.2018.

CEH va gestiona ajutorul de stat pentru închiderea celor două mine necompetitive asigurând evidenţe contabile precise şi separate pentru fiecare dintre cele două unităţi care beneficiază de ajutor de stat.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.